Jak připravit rýžový nákyp | recept
Rýžový nákyp | recept. Rýžový nákyp je sladké jídlo, které chutná především dětem. Ale i mnoha dospělým přijde občas k chuti, jako lehký ovocný zákusek po obědě. Do nákypu můžete střídat ovoce podle sezóny, dětem chutná téměř každá ovocná složka. Budou-li nákyp jíst i dospělí, doporučuji okořenit třeba skořicí, vanilkou, kakaem nebo kokosem.
Co je potřeba
- 0,5 l mléka
- špetka soli
- 100 g rýže
- 60 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 2 celá vejce
- meruňky
- na vymazání formy – tuk a strouhanku
Krok 1
Hrnec vypláchneme studenou vodou a nalijeme do něj mléko. Osolíme špetkou soli a přivedeme mléko do varu. Do vroucího mléka nasypeme propláchnutou rýži a uvaříme ji hodně do měkka. Rýži občas zamícháme, aby se nepřipálila. Uvařenou rýži přendáme do jiné nádoby a necháme vychladnout.
Krok 2
Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme rýži, promícháme a nakonec vmícháme ušlehaný sníh ze 2 bílků.
Krok 3
Vymažeme máslem nádobu, ve které budeme nákyp zapékat. Vysypat formu můžeme buď strouhankou nebo strouhaným kokosem.
Krok 4
Na dno nádoby rozprostřeme polovinu rýžové hmoty, na ni rozložíme odkapané kompotované meruňky nebo broskve a překryjeme zbytkem rýžové směsi.
Krok 5
Zapékáme v předehřáté troubě asi 40 minut. Podáváme posypané moučkovým cukrem.