Jak upéct domácí krekry se sezamovými semínky | recept
Domácí krekry se sezamovými semínky | recept. Drobné slané pečivo se podává jako pohoštění při oslavách spojených s konzumací piva nebo vína a spousta z nás ráda „zobe“ něco večer u televize. Kupované chipsy obsahují příliš mnoho soli a ostatních přídatných látek, které nejsou zdraví prospěšné. Řešením je výroba vlastních sušenek. Nezabere mnoho času, výsledek předčí průmyslově vyráběné a přesně víme, co jíme. Sušenky z našeho receptu se mohou jíst jen tak, nebo je zdobíme různými pikantními pomazánkami, kouskem sýra, olivou...
Co je potřeba
- 250 g hladké mouky
- 2 polévkové lžíce oleje (olivový)
- 1 necelá kávová lžička soli
- 100 ml vody
- 100 g másla nebo Hery
- hrst sezamových semínek
- trochu kmínu
- vejce na potření
Krok 1
V míse zpracujeme ze všech odměřených surovin těsto. Těsto je pružné, hladké, nelepivé. Necháme ho chvilku odpočinout před dalším zpracováním.
Krok 2
Odpočinuté těsto vyvalujeme na pracovní desce na tloušťku asi 2 mm. S těstem se díky přídavku oleje snadno a lehce pracuje. Formičkou vykrajujeme libovolné tvary a skládáme je na plech. Těsto při pečení drží tvar, neroztéká se a proto nemusíme dělat velké rozestupy mezi jednotlivými kousky.
Krok 3
Vykrájené kousky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C do lehkého zrůžovění. Místo vajíčka sušenky můžeme potřít pálivým kečupem a posypat bazalkou nebo rozmarýnem.