Jak upéct nafoukané bochánky | recept
Nafoukané bochánky | recept. Toto cukroví je to pravé pro milovníky čokolády. Je velmi rychle hotové, dá se jíst okamžitě po upečení a má intenzivní čokoládovou chuť a vůni. Vyplatí se koupit kvalitní čokoládu s vyšším obsahem kakaa. K dostání je i čokoláda na vaření s více než 50% obsahem kakaa, právě z ní jsou upečené bochánky na fotografiích. Doporučuji po upečení opravdu dobře uschovat, nebo péct až v poslední možné chvíli. Cukroví je velmi „jedlé“.
Co je potřeba
240 g hladké mouky
240 g hořké čokolády
80 g másla
80 g krystalového cukru
2 vejce
1 balíček prášku do pečiva
špetka soli
moučkový cukr na obalení
Krok 1
Do misky nalámeme hořkou čokoládu na menší kousky a přidáme odvážené množství másla. Nad hrncem s vařící vodou – v páře necháme rozpustit. Promícháme, aby se čokoláda s máslem spojila a necháme vychladnout.
Krok 2
Do jiné nádoby vyklepneme vejce, přisypeme pískový cukr a ručně nebo pomocí elektrického šlehače ušleháme do pěny. Pak přidáváme vychladlou čokoládovou směs a ostatní přísady. Promíchanou směs odložíme na hodinu do chladničky.
Krok 3
Po hodině je směs pěkně ztuhlá a jdou z ní tvarovat kuličky. Kuličky děláme o průměru asi 1 cm. Směs se trochu lepí, pomáháme si práškovým cukrem v dlani. Utvořené kuličky obalíme v cukru a vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Kuličky se zploští, nechte mezi nimi mezery.
Krok 4
Cukroví se peče při teplotě 160 °C asi 10 minut. Hlídejte je, doba pečení je orientační, každá trouba je jinak nastavená. Pečené popraskají a vznikne cukrová mozaika. Po vychladnutí je uložíme do krabice. Ke konzumaci jsou vhodné ihned po upečení.