Jak na vegetariánské a veganské štědrovečerní menu | tipy a recepty
Stále více lidí se stává vegeteriány či vegany, má to však i svou zápornou stránku. Ano, jsou to vrásky na čele maminek a babiček, když nevědí, co mají bezmasého či rostlinného připravit na slavnostní stůl. Vegetariáni se vyhýbají masu a veškerým jeho produktům, např. i vývaru, někteří jedí mléčné výrobky i vejce, jiní jen něco z toho. Vegani jí pouze rostlinnou stravu, to znamená žádné maso, mléko, vejce ani med. Pro jistotu se zeptejme konkrétního jedlíka co preferuje on, ať pak nevzniknou nemilé situace. Bezmasá a rostlinná strava je překvapivě jednoduchá i chutná. Vyzkoušejte.
Krok 1
Polévka
Mezi tradiční štědrovečerní polévky patří rybí, luštěninová, zelná či houbová. Pro vegetariány i vegany můžeme připravit např. polévku hrachovou nebo houbovou (recepty naleznete zde: Jak uvařit tradiční vánoční polévky | recepty), kde máslo a sádlo nahradíme rostlinným olejem.
Pro vegetariány je vhodná i tato bílá zelná polévka: Jak připravit vánoční bílou zelnou polévku | recept. Ve veganské verzi nahradíme máslo rostlinným olejem a mléko použijeme např. sojové, rýžové nebo doma vyrobené ovesné (80 g ovesných vloček namočíme do 1 litru studené vody a necháme půl hodiny odležet nebo 5 minut povaříme. Poté rozmixujeme, přidáme špetku cukru, přecedíme a je to).
Krok 2
Bramborový salát
V některých rodinách se do bramborového salátu přidává uzenina, tak ji jednoduše vynecháme (salát připravíme zvlášť, vybrat ji až poté by vegetariána nepotěšilo!). Veganům nedopřejeme ani vejce. Co se týče náhrady majonézy či jogurtu pro vegany, můžeme použít kupovanou sojanézu či tofunézu (k dostání v prodejnách zdravé výživy) nebo si vyrobit vlastní náhradu majonézy z bílého tofu: Kostku bílého tofu (200 g) rozmixujeme s 50 ml vody a 2 lžícemi oleje (nejlépe olivového) na hladkou kaši. Poté dochutíme citrónovou šťávou či octem – vhodnějším umeoctem nebo jablečným, a špetkou soli, případně špetkou kurkumy a lžičkou hořčice. Velmi chutný je i sójový zakysaný krém Sojade (zdravá výživa).
Kdo se vyhýbá sóji, může vyzkoušet majonézu z kešu oříšků: hrnek kešu namočíme na 2 hodiny do vody, vodu slejeme a oříšky dáme do mixéru. Přidáme 50 ml citrónové šťávy, lžičku třtinového cukru, lžičku mořské soli, po půl lžičce česnekového a cibulového prášku a asi 25 ml vody. Mixujeme do hladka a přidáváme ještě vodu dle potřeby. Nakonec postupně přiléváme kvalitní olivový olej – asi 50 ml a dobře promixujeme do hladka.
Krok 3
Náhrada kapra
Pro vegany: místo vejce při obalování použijeme těstíčko z mouky nebo škrobu, vody, soli a špetky kurkumy nebo Hrašku (obalovací směs z hrachu, k dostání v prodejnách zdravé výživy).
Hlíva ústřičná v trojobalu: Hlívu na několik hodin naložíme do marinády z oleje, soli, mleté papriky a provensálského koření a poté obalíme v trojobalu a usmažíme. Pro výraznější chuť můžeme přidat do marinády rozetřený česnek nebo sójovou omáčku.
Tofu v trojobalu: Můžeme použít bílé tofu, které jsme předtím namarinovali v sójové omáčce nebo tofu uzené či marinované. Překrojíme jej podélně napůl nebo nakrájíme svisle na plátky a obalíme v trojobalu. Smažíme v hodně rozpáleném oleji, tofu tak bude pěkně křupavé.
Tempeh v trojobalu: Tempeh je vyrobený z fermentovaných sójových bobů a má velice dobrou masovou chuť. Lze použít marinovaný, smažený, uzený, který podélně rozřízneme napůl, obalíme v trojobalu a usmažíme.
Celer v trojobalu: Celer nakrájíme na centimetrové plátky a povaříme v osolené vodě s trochou octa asi 1 minutu. Necháme vychladnout, posypeme oblíbeným kořením a obalíme. Usmažíme dozlatova.
Sojové maso v trojobalu: Plátky uvaříme dle návodu spolu se zeleninovým bujónem a lžící sójové omáčky, vodu pořádně vymačkáme a poté namarinujeme v sójové omáčce nebo oleji s oblíbeným kořením, hořčicí, česnekem apod. Opět obalíme a usmažíme.
Houbový kuba je tradiční vegetariánské jídlo, stačí jen vynechat sádlo případně další živočišné ingredience.