Jak udělat kávová zrna | recept
Kávová zrna | recept. Kávové zrno je můj oblíbený zákusek. Vyzkoušela jsem mnoho receptů na jeho domácí přípravu a stále to nebylo ono, takové jako v cukrárně. Až se ke mně dostal recept od cukrářky, prý takový, jaký se učila ve škole. Od té doby jiná zrnka nedělám. Tyto jsou opravdu nejpodobnější těm kupovaným. I když postup vypadá složitě, nebojte se toho. Není to těžké a brzy získáte „cvik“. A že je každý kousek jinak velký? No a co? Na chuti to nic nezmění a kávová zrna jsou také každé jiné. Pokud se rozhodnete recept vyzkoušet, nebudete litovat.
Co je potřeba
Na krém:
- 200 g vody
- 110 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 180 g čokolády na vaření
- 25 g kakaa
- 30 g sojové mouky
- 50 g Omegy
- 15 g mleté kávy
Na marcipán:
- 200 g velmi jemně mletých loupaných mandlí
- 150 g moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce tekutého medu
- několik kapek mandlového aroma – nemusí být
- trochu vody
Na polevu:
- 1 hmotnostní díl Omegy na polevy
- 5 dílů čokolády na vaření
Krok 1
Do hrnku dáme studenou vodu a všechny ostatní potřebné suroviny. Stranou si necháme pouze odváženou čokoládu a mletou kávu. Směs v hrnci za stálého šlehání zahříváme až k bodu varu. Po minutě varu hrnec s promíchanou směsí sejmeme ze sporáku a přidáme mletou kávu a rozlámanou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění čokolády. Směs nedáváme do ledničky, necháme ji v kuchyni a občas jí promícháme do doby než zchladne. Necháme ji stát přes noc, směs krásně zhoustne.
Krok 2
Připravíme si mandlovou hmotu. Mleté mandle, cukr, med a vodu prohněteme a utvoříme tužší nelepivé těsto.Vodu přidáváme velmi opatrně, aby směs nebyla příliš řídká. Propracovanou směs zabalíme do mikrotenu a necháme odpočinout. Mandlovou hmotu vyvalujeme na nepřilnavé podložce a podsypáváme ji moučkovým cukrem. S hmotou se pracuje velmi dobře, netrhá se a nelepí. Kruhovým tvořítkem vykrájíme kolečka. Pokud nám hmota příliš zhoustla, přidáme trochu vody.
Krok 3
Na vykrájená kolečka klademe lžičkou kávovou náplň uvařenou předešlý den. Před použitím kávový krém důkladně promícháme. Kolečka uzavíráme podle ilustrační fotografie a rukou dotvarujeme. Nakonec je spojem dolů na podložce uprostřed zmáčkneme špejlí. Vznikne tak tvar kávového zrnka. Vymodelovaná zrna dáme do lednice vychladit. Se studenými se lépe pracuje při polévání čokoládou.
Krok 4
Čokoládu na polevu si připravíme smícháním 1 dílu Omegy na polevy a 5 dílů kvalitní hořké čokolády – tzn. 20 g Omegy a 100 g čokolády při nízké teplotě rozpustíme a rozmícháme. Zrna vyjmeme z chladu těsně před zdobením polevou. Namáčíme je v čokoládě a klademe na mřížku nebo voskovaný papír. Po ztuhnutí ukládáme do papírových košíčků.