Jak upéct sušenky s burákovým máslem | recept
Domácí sušenky s burákovým máslem | recept na rychlé cukroví. Následující recept je na bleskové cukroví s přídavkem arašídového másla. Cukroví je velmi jednoduché na přípravu a prakticky na něm není co pokazit. Chuťově je neotřelé, s výraznou chutí buráků. Sušenky jsou měkké hned po upečení, mohou se tedy péci na poslední chvíli.
Co je potřeba
- 200 g hladké mouky
- 100 g arašídového másla
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 malé vejce
- polovina sáčku prášku do pečiva
- vanilkový cukr nebo trochu vanilky
- čokoláda nebo buráky na ozdobu
Krok 1
V misce smícháme všechny sypké suroviny dohromady. Rozmačkáme případné hrudky cukru a dbáme, aby prášek do pečiva byl rovnoměrně rozptýlen. Pak přidáme celé vejce, arašídové máslo a změklý tuk. Rukama vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme 30 minut odpočinout.
Krok 2
Z těsta vyválíme plát silný asi 4 mm a vykrajujeme kolečka. Rychleji budete s prací u konce, pokud z těsta vytvarujete malé kuličky, které pak pomocí paličky na maso zploštíte na koláček. Sušenka bude mít i hezký vzor. Kuličky můžete zploštit i palcem a vzorovat mřížkou na krájení vajec nebo jinou pomůckou.
Krok 3
Koláčky skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Posypeme strouhanou čokoládou, čokoládovou rýží nebo sekanými nesolenými buráky.
Krok 4
Plechy s cukrovím vkládáme do předem vyhřáté trouby a pečeme několik minut při teplotě 170 °C. Jakmile začnou okraje koleček lehce růžovět, sušenky vyndáme z trouby a sejmeme z plechu i s papírem. Po vychladnutí uskladníme.
Krok 5
Sušenky jsou ihned měkké a připravené ke konzumaci. Přeji dobrou chuť!
Burské oříšky jsou velmi silný alergen, proto pozor.