Jak upéct biskupský chlebíček | recept
Biskupský chlebíček | recept. Tento jednoduchý recept na biskupský chlebíček stojí za vyzkoušení. Příprava je opravdu snadná, výsledek je opravdu dobrý a ještě si můžete upéct pokaždé jiný moučník. Stačí zvolit jinou kombinaci přidaného ovoce. Nám se osvědčily sušené višně, které biskupskému chlebíčku dodají nakyslou chuť, sušené i čerstvé kousky hrušek nebo ananas, jak čerstvý, tak sušený. Zastánci tradičních chutí zůstanou u kandovaného ovoce, chuť pomerančové kůry by jim asi chyběla.
Co je potřeba
90 g másla
90 g moučkového cukru
3 celá vejce
2 kávové lžičky prášku do pečiva
120 g hrubé mouky
100 g kandovaného ovoce (nebo sušeného)
trocha citronové kůry
tuk a mouka na formu
Krok 1
Připravíme si všechny potřebné suroviny alespoň hodinu dopředu, aby měly všechny stejnou teplotu. Kandované ovoce nakrájíme na menší kousky a obalíme ho v trošce mouky, aby v těstě nekleslo až dolů, ale zůstalo rovnoměrně rozložené. Někdo nemá rád chuť kandovaného ovoce, může ho nahradit pokrájenými ořechy, rozinkami, sušenými meruňkami a jiným sušeným ovocem.
Krok 2
V misce utřeme pomocí vařečky změklé máslo s moučkovým cukrem a oddělenými žloutky do pěny.
Krok 3
Přidáme promíchanou mouku s pečivovým práškem. Pak lehce vmícháme sníh s kousky pokrájeného ovoce. Trochu ovoce necháme stranou a posypeme jím povrch těsta ve formě.
Krok 4
Promíchaným těstem naplníme vysypanou a vymazanou formu na chlebíček nebo srnčí hřbet. Těsto posypeme zbylou ovocnou směsí a lehce ji zamáčkneme.
Krok 5
Pečeme při teplotě 180 °C. Propečení zkoušíme dřevěnou špejlí. Pokud po vpichu zůstane suchá, je chlebíček upečený. Bude to zhruba za 25 minut.
Krok 6
Hotový chlebíček po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou a krájíme na plátky.
Biskupský chlebíček se dá výborně mrazit. Zabalte ho do alobalu a máte železnou zásobu pro nečekané hosty v mrazničce.