Jak upéct bezlepkové vanilkové rohlíčky | recept
Jak upéct bezlepkové vanilkové rohlíčky | recept. Ani lidé s bezlepkovou dietou nemusí ve vánočním čase být bez cukroví. Upéct lze i bezlepkovou variantu vanilkových rohlíčků. Péct můžeme z jednoho druhu mouky nebo ze směsi. Směs si můžeme namíchat sami nebo koupit již hotovou bezlepkovou mouku. Směsi jsou vyrobené z bezlepkových přísad například z rýžové, bramborové, kukuřičné a pohankové mouky.
Co je potřeba
na těsto:
- 190 g bezlepkové mouky
- 50 g kukuřičné hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 160 g másla
- 1 žloutek
- 100 g mletých vlašských ořechů
na obalení:
bio vanilkový cukr nebo cukr moučka s pravou vanilkou
Krok 1
Na vál dáme mouku, moučkový cukr a mleté vlašské ořechy. Sypké ingredience promícháme. Přidáme žloutek a máslo, které jsme předem vyndali z lednice, aby bylo změklé a těsto se nám lépe vypracovávalo. Všechny ingredience dobře propracujeme v hladké těsto.
Krok 2
Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice na cca 1 – 2 hodiny. Těsto můžeme ale nechat odležet i delší dobu, záleží, kdy se na pečení dostaneme.
Krok 3
Z připraveného těsta vytvarujeme vanilkové rohlíčky. A to buď tak, že vyválíme tenký váleček, který rozkrájíme na cca 5 cm dlouhé kousky. Nebo lze vyválet těsto na tloušťku cca 1 cm a rohlíčky vykrajovat buď formičkou nebo pomocí skleničky. Hotové rohlíčky vyskládáme na plech. Plech máme vyložený pečicím papírem, aby se nám rohlíčky po upečení lépe vyndavaly. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut dorůžova při teplotě 170 ºC.
Krok 4
Po upečení je lepší chviličku počkat, než rohlíčky vyndaváme z pekáče, protože jsou křehké. Ihned po vyndání, ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s pravou vanilkou. Nebo můžeme použít bio vanilkový cukr. Hotové rohlíčky vyskládáme do krabice a dáme do chladna. Necháme uležet minimálně týden.
- Osvědčené bezlepkové mouky: Doves Farm, Nomix nebo Schär Mix C.
- Cukr s pravou vanilkou připravíme tak, že celý lusk vložíme do cukru a necháme cukr provonět. Aromatizace cukru tímto způsobem trvá delší dobu. Další variantou je vanilkový lusk rozříznout, vybrat semínka a semínka dát do cukru. Tímto způsobem cukr aromatizujeme rychle a intenzivněji.