Jak upéct bezlepkové ořechové sušenky | recept
Bezlepkové ořechové sušenky | recept. Máte-li v rodině nemocného s alergií na lepek nebo celiakií, víte, jak je dieta pro tuto nemoc náročná (a velmi drahá). Vánoce jsou těžké zejména pro děti, v obchodech a cukrárnách se na ně moc nepamatuje. Není výjimkou, vidět vedle sebe nebalenou bezlepkovou housku s „normálním“ pečivem, čímž se i tato bezlepková houska stává pro celiaka nepoživatelnou. Naštěstí už je v obchodech velký výběr bezlepkových mouk a směsí na pečení, takže i lidé, vynechávající ve stravě lepek, si mohou upéct svoje vlastní pečivo.
Co je potřeba
200 g bezlepkové mouky (např. Schar mix)
50 g strouhaných vlašských ořechů
2 žloutky
125 g másla
100 g práškového cukru
1 kávová lžička citronové kůry
Krok 1
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Bezlepková těsta se obtížně zpracovávají, drobí se. Jestliže se to stane, přidejte ještě jeden žloutek. Vypracované těsto nechte odpočinout. Stačí hodina na chladném místě.
Krok 2
Z odpočinutého těsta vyválíme placku silnou asi 2 mm. Vykrajujeme různé tvary. Musíme být trpěliví, s těstem se nepracuje nejlépe. Při vyvalování ho podsypávejte malým množstvím moučkového cukru. Vykrájené tvary pomocí špachtle nebo příborového nože přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Upečené těsto je křehké, papír je nutný, sejmete z plechu všechno upečené cukroví naráz a nic se nerozbije.
Krok 3
Sušenky pečeme při teplotě 180 °C přibližně 8 minut. Upečené cukroví nechte důkladně vychladnout, zpevní se. Slepujte pikantní marmeládou a zdobte cukrovou polevou s ovocnou příchutí. Uchovejte v chladu.