Jak udělat cukroví z vaflového těsta | recept
Cukroví z vaflového těsta | recept. Vaflové těsto patří v cukrařině mezi základní máslová těsta. Je snadné na přípravu a velmi dobře se s ním pracuje. Používá se hlavně na drobné vykrajované cukroví pro rozličné slavnostní příležitosti. Nezbytnou přísadou jsou mleté ořechy, ať již vlašské nebo lískové. Pro zvýraznění ořechové chuti se mohou před přidáním do těsta krátce opražit. Vaflové těsto si můžeme připravit několik dní předem, v chladničce vydrží asi týden.
Co je potřeba
470 g hladké mouky
150 g práškového cukru
300 g másla
1 celé vejce
125 g vlašských nebo lískových ořechů
1 kávová lžička skořice
vanilkový cukr nebo trochu mleté vanilky
Krok 1
Do misky prosijeme odvážené množství hladké mouky. Mouku prosíváme proto, aby se provzdušnila a těsto se lépe zpracovávalo. Přidáme všechny sypké suroviny a promícháme. Do promíchané směsi přidáme vejce a na kousky pokrájené změklé máslo. Nejprve zpracováváme vidličkou a ke konci těsto zpracujeme rukama. Těsto obsahuje dost tuku a na teplé ruce se nepříjemně lepí, proto rukama pracujeme až ke konci. Připravené těsto necháme alespoň hodinu odpočinout v chladu.
Krok 2
Odleželé těsto vyválíme pomocí kuchyňského válečku na plát silný asi 2 mm. Těsto nepodsypáváme moukou, snížili bychom jeho kvalitu. Pomůžeme si pečicím papírem, mezi dvěma archy těsto vyválíme. Vykrajujeme různé tvary a pečeme na vymaštěném plechu. Chceme-li si usnadnit práci, plech nevymazáváme, ale vyložíme papírem. Plech zůstane čistý a cukroví snadno sejmeme z plechu i s papírem. Vaflové těsto pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C asi 10 minut.
Krok 3
Po upečení necháme vykrájené tvary vychladnout na mřížce a uskladníme v chladu. Plníme těsně před příležitostí, ke které je pečivo určeno. Dá se plnit máslovým krémem se stejnými ořechy, z nichž jsou vykrájeny základní tvary. Plnit se cukroví může také hustější marmeládou nebo marmeládou smíchanou s piškotovými drobečky a ochucenou rumem. Poléváme čokoládou a zdobíme půlkou ořechu.
Místo čokolády lze povrch pečiva posypat tmavým kakaem a ozdobu přilepit kapkou cukrové polevy.