jaktak.cz

Jak upéct slepované vykrajované cukroví s perníkovým kořením | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Vánoční cukroví | recept. Slepované cukroví je nejjednodušší a někomu také nejvíc chutná. Toto cukroví nemusí být jen z klasického lineckého těsta, ale dá se zkoušet mnoho jiných. Následující recept je z kořeněného těsta. Koření, které se běžně přidává do perníků, se výborně doplňuje s povidly, kterými jsou jednotlivé kousky slepeny. Povidla se mohou dochutit rumem, jehož chuť k českému vánočnímu cukroví neodmyslitelně patří.

Co je potřeba

  • 3 vejce
  • 160 g moučkového cukru
  • 3 rovné lžíce tekutého medu
  • 80 g másla
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • ½ kávové lžičky mleté skořice
  • 1 kávová lžička mletého hřebíčku
  • vanilka
  • citronová kůra
  • 450 g hladké mouky
  • povidla na slepování
  • čokoláda na polevu

Krok 1

Aby se těsto povedlo tak jak má, všechny potřebné suroviny by měly mít stejnou teplotu. Proto si je připravíme předem na stejné místo. V misce utřeme máslo, med, vejce, cukr a vanilku. Medu nepřidáváme více, těsto potom tvrdne. Do utřené směsi přidáme ostatní ingredience a vypracujeme vláčné těsto.

Krok 2

S těstem ihned pracujeme, odpočívat budou až vykrájené tvary na plechu. Těsto vyvalujeme na nepřilnavé podložce přes papír na pečení, abychom nemuseli přidávat nadbytečnou mouku. Plát by měl mít tloušťku asi 3 mm.

Krok 3

Na plech vyložený papírem klademe vykrájené kousky a necháme odpočívat při pokojové teplotě asi 35 minut. Po této době vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme 5–7 minut při teplotě 180 °C.

Po vychladnutí slepujeme švestkovými povidly a zdobíme čokoládou. Cukroví necháme v chladu týden rozležet. Cukroví na fotografii je na dobročinné účely pro psí útulek, pomáhaly děti, proto ty tvary a vzory :)


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-slepovane-vykrajovane-cukrovi-s-pernikovym-korenim-recept.html