Jak upéct slepované vykrajované cukroví s perníkovým kořením | recept
Vánoční cukroví | recept. Slepované cukroví je nejjednodušší a někomu také nejvíc chutná. Toto cukroví nemusí být jen z klasického lineckého těsta, ale dá se zkoušet mnoho jiných. Následující recept je z kořeněného těsta. Koření, které se běžně přidává do perníků, se výborně doplňuje s povidly, kterými jsou jednotlivé kousky slepeny. Povidla se mohou dochutit rumem, jehož chuť k českému vánočnímu cukroví neodmyslitelně patří.
Co je potřeba
- 3 vejce
- 160 g moučkového cukru
- 3 rovné lžíce tekutého medu
- 80 g másla
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- ½ kávové lžičky mleté skořice
- 1 kávová lžička mletého hřebíčku
- vanilka
- citronová kůra
- 450 g hladké mouky
- povidla na slepování
- čokoláda na polevu
Krok 1
Aby se těsto povedlo tak jak má, všechny potřebné suroviny by měly mít stejnou teplotu. Proto si je připravíme předem na stejné místo. V misce utřeme máslo, med, vejce, cukr a vanilku. Medu nepřidáváme více, těsto potom tvrdne. Do utřené směsi přidáme ostatní ingredience a vypracujeme vláčné těsto.
Krok 2
S těstem ihned pracujeme, odpočívat budou až vykrájené tvary na plechu. Těsto vyvalujeme na nepřilnavé podložce přes papír na pečení, abychom nemuseli přidávat nadbytečnou mouku. Plát by měl mít tloušťku asi 3 mm.
Krok 3
Na plech vyložený papírem klademe vykrájené kousky a necháme odpočívat při pokojové teplotě asi 35 minut. Po této době vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme 5–7 minut při teplotě 180 °C.
Po vychladnutí slepujeme švestkovými povidly a zdobíme čokoládou. Cukroví necháme v chladu týden rozležet. Cukroví na fotografii je na dobročinné účely pro psí útulek, pomáhaly děti, proto ty tvary a vzory :)