Jak upéct kokosové řezy se salkem | recept
Kokosové řezy se salkem | recept. Kokos a slazené kondenzované mléko k sobě bezesporu skvěle ladí. Zároveň je to jedna ze základních vánočních kombinací. Pokud se nevyžíváte ve vyvalování a vykrajování těsta, budou pro vás tyto řezy skvělou alternativou. Jde v podstatě o lité těsto s kokosovou náplní, které může posloužit i mimo svátky jako skvělý dezert.
Co je potřeba
Na těsto:
- 65 g mléka
- 130 ml vody
- 20 g kakaa
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 1 vejce
Na náplň:
- 100 g kokosu
- 200 g slazeného zahušťovaného mléka
- 100 ml mléka
- 150 ml vody
- 15 g kukuřičného škrobu
- (případně trocha kokosu a moučkového cukru na poprášení)
Krok 1
Troubu si předehřejeme na teplotu 180 °C. V prvním kroku si připravíme těsto. Všechny ingredience kromě vejce nandejte do středně velkého hrnce. Vložte na sporák a za občasného míchání přiveďte k varu. Všechny suroviny se musí rozpustit a potom je nechte ještě krátce povařit. Následně sejměte z ohně a nechte vychladnout.
Krok 2
Jakmile je směs na těsto vystydlá, přidejte vejce a kokos a důkladně promíchejte či zašlehejte. Dvě třetiny těsta pak nalijte do pekáče vyloženého pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřete.
Krok 3
V dalším kroku si přichystejte náplň. Kukuřičný škrob rozmíchejte ve vodě. Potom postupně přisypávejte kokos a přilévejte mléko a slazené mléko a opatrně, ale důkladně rozmíchávejte.
Krok 4
Náplň nalijte na těsto do pekáče. Zbylou třetinou těsta pocákejte kokosovou náplň a pomocí lžíce nebo příborového nože můžete vytvořit abstraktní obrazce.
Krok 5
Pekáč vložte do trouby a pečte asi půl hodiny, dokud není těsto s náplní pevné. Řezy nechte zcela vychladnout a pak je rozkrájejte. Velikost jednotlivých řezů záleží na příležitosti, pro vánoční cukroví se hodí samozřejmě spíše menší kousky. Řezy pečte až krátce před Vánoci a uchovávejte je v chladu. Před podáváním je navíc můžete i lehce poprášit moučkovým cukrem a posypat ještě strouhaným kokosem.