Jak udělat čokoládové lanýže | recept
Čokoládoví lanýži | recept. Také patříte k milovníkům čokoládových lanýžů? Tak jistě víte, jak tato „láska“ leze do peněz. Pro všechny stejně postižené přináším v následujícím článku základní recept na lanýže, jaké si snadno vyrobíte doma sami. Vyjdou levněji než kupované, i když na výrobu opravdu dobrých lanýžů musíte nakoupit kvalitní a tudíž dražší základní suroviny. Jednou za čas si ale tuto pochoutku můžeme bez výčitek dopřát. Třeba nadcházející Vánoce jsou pro lanýžové mlsání jako stvořené.
Co je potřeba
Na lanýže:
- 200 g kvalitní hořké čokolády s vysokým podílem kakaa
- 100 g másla
- 60 g cukru krupice
- 70 g smetany (nejméně 33% tuku)
Na obalení:
- kakao
- mleté mandle
- ořechy
- kokos, apod.
Krok 1
Nejprve si ve smetaně rozpustíme máslo a cukr. Smetanu opatrně mícháme a při dosažení bodu varu směs stáhneme z plotýnky. Vložíme do ní nalámanou čokoládu a mícháme mimo oheň dokud se čokoláda nerozpustí. Vznikne krásná lesklá hmota. Tu uložíme na noc do lednice. V nouzi stačí 3 hodiny.
Krok 2
Druhý den ze ztuhlé čokoládové hmoty lžičkou oddělujeme malé kousky a v dlani utvoříme kuličku. Kuličky nemusejí být pravidelné, drobné nedokonalosti vypadají hezky. Ruce si vychladíme ve studené vodě a pracujeme rychle, čokoláda se rozpouští. I když budete mít ruce jako led, hmota se bude trochu lepit, vydržte!
Krok 3
Hotovou kuličku obalíme v kakau, mandlích, pistáciích, oříšcích, kokosu, sušeném mléku, dle vaši chuti. Pak vložíme do cukrářského papírového košíčku a naskládáme do uzavíratelné nádoby nebo krabice. Uchováváme v chladu. Lanýže vydrží 14 dní.
Krok 4
Na samý závěr přidám několik rad. Čím vyšší obsah kakaa v čokoládě, tím plnější a pro někoho hořké jsou lanýže. Nám postačuje čokoláda s 65% obsahem kakaa. Cukr můžete přidat řepný, třtinový, nebo žádný. Do hotové rozpuštěné lanýžové směsi se mohou přidat různé přísady a příchutě např. vanilkový extrakt, extrakt z hořkých mandlí, oblíbený likér... Možností je velmi mnoho a tento recept je na základní čokoládové cukrovinky.
- Hmota se může nalít do silikonové formy na pralinky, kterou vytřeme olejem.
- Použijete-li dia čokoládu, vykouzlíte luxusní pralinky i pro diabetiky.
- Diabetik si musí hlídat množství snědených lanýžů.