Jak upéct kávové košíčky | recept
Kávové košíčky | recept. Kávové košíčky jsou skvělou kombinací hořké kávy a sladké čokolády. Kávový krém je doplněn křehkým korpusem s lehce kávovou příchutí. Košíčky si můžete napéct i několik dní dopředu a krémem je naplnit až podle potřeby. Když košíčky ještě dozdobíte, získáte vynikající cukroví, které ocení nejen milovníci kávy. Chcete-li zintenzivnit kávovou chuť, vložte na každý košíček s náplní ještě jedno kávové zrno.
Co je potřeba
Co budete potřebovat na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 lžičku citronové kůry
- 120 g másla + na vymazání formiček
- 1 vaječný žloutek
- 1 lžička instantní kávy
- špetka soli
Na krém si přichystejte:
- 150 g tmavé čokolády
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíci medu
- 1 lžíci moučkového cukru
- 2 lžičky granulí instantní kávy
- 10 g másla (změklého)
- cukrářské zdobení, případně zrnka kávy
Krok 1
Nejprve si rozehřejte troubu na teplotu 180°C. Do hlubší mísy nasypte moučkový cukr, přilijte vaječný žloutek a kávu rozpuštěnou v minimálním množství vody, vše šlehejte do pěny. Následně přidejte změklé máslo a zašlehejte ho. Nakonec přisypte hladkou mouku, sůl a vypracujte hladké těsto.
Krok 2
Trochu másla rozpusťte např. v mikrovlnné troubě a s pomocí mašlovačky lehce vymažte formičky a košíčky. Poté do nich vmáčkněte kousek těsta, většinou stačí množství, které se vejde na čajovou lžičku. Všechny naplněné formičky naskládejte na plech a vložte do trouby. Košíčky pečte přibližně 10 minut, až do zezlátnutí těsta. Upečené košíčky opatrně vyklepněte z formiček a nechte je zcela vychladnout.
Krok 3
Nyní si připravte kávový krém. Do menšího hrnce uložte čokoládu, cukr moučku, med a přilijte smetanu i kávu rozpuštěnou opět v co nejmenším množství vody. Hrnec vložte do vodní lázně a nechte všechny ingredience rozpustit a spojit se. Základ krému nechte zcela zchladnout a potom k němu zašlehejte máslo, aby vznikl hladký krém. Ten uložte před použitím do chladu, bude se lépe stříkat na košíčky.
Krok 4
Krémem naplňte cukrářský sáček a rychle jej nastříkejte do košíčků. Na každý košíček vložte cukrářské zdobení (množství závisí na chuti a fantazii), nebo ho zkombinujte s celými kávovými zrny.