Jak připravit nepečené marcipánové kuličky | recept
Marcipánové kuličky | recept. Tyto kuličky chutí připomínají oblíbené Mozartovy koule. Jejich příprava je nenáročná na čas i na kuchařský talent. Recept je navíc nepečený. Kuličky tedy zvládnete vyrobit, i když už jsou svátky za dveřmi. Vyrábět je s větším časovým předstihem nemá smysl, protože se po nich zapráší tak rychle, že sotva přečkají Štědrý večer. Základem jsou piškoty, které jsou dochucené rumem a mlékem. Další vrstvu kuliček tvoří marcipánová hmota a celkovou chuť podtrhává čokoládová poleva.
Co je potřeba
- 250 g dětských piškotů
- 140 g másla
- 240 g moučkového cukru
- 6 lžic polotučného mléka
- 3 lžíce rumu tuzemáku
- 140 g marcipánu
- trochu cukru moučky na poprášení válu
- balení čokoládové polevy (kupované nebo si ji vyrobte z hořké čokolády a másla)
Krok 1
V prvním kroku rozmixujte piškoty na jemný prášek. Další možností je nasypat piškoty do mikrotenového sáčku a nadrtit je válečkem, to však samozřejmě trvá déle.
Krok 2
V dalším kroku z piškotů připravte těsto. Piškoty nasypte do hlubší mísy, přidejte máslo, cukr, přilijte mléko i rum a rukama zpracujte do hladkého těsta. Pokud by vám nedrželo, přidejte ještě trochu mléka.
Krok 3
Čajovou lžičkou odkrajujte kusy těsta, z nichž vyválejte souměrné kuličky. Ty vložte na chvíli do lednice. Kuličky v lednici trochu ztuhnou a lépe se vám na ně pude potahovat marcipán.
Krok 4
Vál poprašte moučkovým cukrem a marcipán opatrně vyvalujte na co nejtenčí plát. Marcipán má tendenci značně lepit, tak se nebojte posypat trochou cukru i váleček.
Krok 5
Vyválenou marcipánovou hmotou opatrně potahujte jednotlivé kuličky. Pokud by marcipán nedržel, můžete sklady potřít trochou studené vody, lépe přilne.
Krok 6
Nakonec rozehřejte čokoládovou polevu a jednotlivé kuličky v ní namáčejte. Kuličky s polevou nechte zatuhnout v ledničce, kde je skladujte i před konzumací.
Pokud budou kuličky konzumovat i děti, vynechte rum a potřebné množství tekutiny doplňte mlékem.