Jak upéct muffiny z červené řepy | recept
Muffin z červené řepy | recept. Červená řepa je v kuchyni stále oblíbenější. Už to není jen surovina k nakládání, ale stále více se uplatňuje při přípravě polévek, netradičních salátů, pomazánek, pyré a dokonce i k pečení moučníků, jako jedna ze surovin. Červená řepa ve spojení s kakaem dodá moučníku krásnou barvu a moučník zůstává dlouho měkký a vláčný, přičemž chuť nijak neovlivní. Vyzkoušejte tento snadný recept a sami se přesvědčíte.
Co je potřeba
- 250 g uvařené rozmixované červené řepy
- 3 celá vejce
- 1 vanilkový cukr nebo polovina malé lžičky vanilky
- 250 ml rostlinného oleje
- 300 g krystalového cukru
- 225 g hladké mouky
- 1,5 kávové lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 6 kávových lžiček kakaa
Krok 1
Připravíme si všechny suroviny. Oddělíme bílky a žloutky, mouku prosejeme s cukrem, kakaem a jedlou sodou. Červenou řepu uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
Krok 2
Uvařenou a studenou červenou řepu umixujeme na kaši nebo ustrouháme na velmi jemném struhadle.
Krok 3
Žloutky, cukr a olej vyšleháme ručně nebo pomocí ručního šlehače.
Krok 4
Do misky s promíchanými suchými surovinami přidáme ušlehané žloutky s olejem a cukrem. Vše dohromady promícháním vařečkou spojíme. Nakonec vmícháme řepu.
Krok 5
Do formy na muffiny plníme lžící těsto do ¾. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C.
Krok 6
Upečené a lehce prochladlé muffiny vymáčkneme z formy a vložíme do papírových košíčků. Zdobíme cukrovým posypem nebo různými krémy a polevami podle svého uvážení.