Jak na čokoládový fondant | recept
Čokoládový fondant | recept. Každý milovník čokolády nad tímto dezertem zaplesá. Po rozkrojení malé bábovičky náš totiž překvapí tekutá čokoládová láva. Příprava je překvapivě snadná a rychlá, jediné úskalí tkví ve správném načasování doby pečení. Fondant au chocolat pochází z Francie a skvěle ho doplňuje omáčka z kyselého ovoce, vanilková zmrzlina nebo šlehačka. A vystačíme si jen s formou na muffiny.
Co je potřeba
Na 6 kousků
Na těsto:
- 115 g kvalitní hořké čokolády (min. 70%), lze použít i čokoládu na vaření s 50% obsahem kakaa smíchanou s 2 lžícemi kakaového prášku
- 100 g třtinového pískového cukru
- 3 velká vejce
- 115 g másla
- 60 g hladké mouky
Na vysypání formiček:
- máslo a polohrubá mouka
Na omáčku:
- 300 g mraženéno nebo čerstvého ovoce (maliny, rybíz, lesní směs apod.)
- 2 lžíce cukru
Krok 1
Troubu rozehřejeme na teplotu 190 °C a rošt umístíme do středu trouby. Nejdříve si ve vodní lázni rozpustíme máslo s nalámanou čokoládou. Do mísy rozklepneme vejce a mícháme ručním elektrickým šlehačem při nízkých otáčkách asi minutu až dvě. Postupně přisypáváme cukr. Až je směs pěkně nadýchaná, vlijeme do ní máslo s čokoládou, jemně zamícháme metličkou a postupně vmícháme prosátou mouku. Těsto dáme vychladit do lednice na minimálně 10 minut, ideálně 3 hodiny až 1 den.
Krok 2
Mezitím si vymažeme formu na muffiny máslem a důkladně vysypeme polohrubou moukou. Nadbytečnou mouku vyklepeme. Můžeme použít i keramické formičky. Těsto lžící naplníme do formiček asi 1 cm pod okraj a povrch urovnáme tak, aby byl prostředek o něco níže než okraje. Fondant nám totiž naroste asi o třetinu. Vložíme do trouby a pečeme 8 až 12 minut. Doba pečení záleží na typu formiček (kovové se rychleji zahřejí, proto stačí kratší doba) a na vaší troubě. Chce to vyzkoušet. Fondant musí být dostatečně pevný, aby šel vyklopit, a zároveň uvnitř tekutý. Nesmí se přepéct! Pokud se na povrchu objeví malá prasklinka, je to pravý čas na vyjmutí z trouby.
Krok 3
Po upečení necháme bábovičky pár minut vychladnout a opatrně vyndáme z formy. Pocukrujeme, doplníme ovocným pyré, zmrzlinou či šlehačkou a ještě horké servírujeme. Fondanty jsou chutné i po vychladnutí, jen lehce spadnou a vnitřek nebude tak tekutý.
Příprava ovocného pyré: ovoce povaříme s cukrem a trochou vody a propasírujeme přes sítko.