Jak na řezy Opilý František | recept
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k vánočnímu stolu a oblíbené většinou mlsnými muži. V naší rodině se na něj těší všichni. Rum dodá řezům říž a ořechy s čokoládou vytváří lahodnou kombinaci. Pokud je ubráníte, vydrží v chladu dlouho.
Co je potřeba
Na 1 plech budeme potřebovat
Na těsto:
220 g másla nebo Hery
220 g cukru
6 vaječných žloutků
60 g hrubé mouky
60 g hladké mouky
půl sáčku prášku do pěčiva
1 a půl lžíce kakaa
6 bílků na sníh
Na náplň:
220 g mletých vlašských ořechů
150 g moučkového cukru
1 dcl Tuzemáku
Na polevu:
200 g čokolády na vaření
200 g másla nebo rostlinného tuku
Krok 1
Nejdříve v míse smícháme změklé máslo, cukr a vaječné žloutky, vše vymícháme do pěny. V druhé míse smícháme hrubou a hladkou mouku, přidáme prášek do pečiva a kakao. Do pěny postupně přimícháváme sypkou směs až vznikne hladké těsto. Z vaječných bílků ušleháme tuhý sníh a jemně vmícháme do těsta. Troubu si předehřejeme na teplotu 170 stupňů, plech vyložíme pečicím papírem nebo jej vymažeme a nalejeme na něj těsto. Pečeme přibližně 15 minut nebo dokud nebude zapíchnutá špejle suchá.
Krok 2
Upečené těsto necháme vyhladnout a mezitím si připravíme náplň. Vlašské ořechy nameleme, smícháme s cukrem a rumem. Pokud by hmota šla špatně roztírat, přidáme rum nebo horkou vodu. Ořechovou směs rovnoměrně naneseme na těsto. Na polevu si ve vodní lázni rozpustíme máslo nebo tuk spolu s čokoládou a nalejeme na ořechy s rumem.
Krok 3
Necháme vychladnout a odležet nejlépe do druhého dne. Řezy krájíme horkým nožem (aby se nepolámala čokoláda) na čtverečky.
Dobrou chuť!