Jak upéct ořechové kořeněné oválky | recept
Ořechové kořeněné oválky | recept. Pomalu se blíží nejkrásnější svátky roku Vánoce. Vánoce jsou nerozlučně spojeny s dobrým jídlem a především vánočním cukrovím. Tolik druhů, kolik se peče v Čechách, nemá jinde obdoby. Vánoční pečivo se začíná péct okolo svátku svatého Mikuláše, aby se stihlo rozležet. Každá rodina má své osvědčené recepty, které se dědí z generace na generaci, a peče je každý rok. Někdo zase rád zkouší nové chutě a nebojí se novinek a právě pro ně je určen následující neobvyklý recept.
Co je potřeba
Na těsto:
- 125 g hladké mouky
- 125 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 125 g mletých vlašských ořechů
- 125 g strouhanky
- 1 vejce
- 2 g muškátového oříšku
- 1 g mleté skořice
- 1 g mletého hřebíčku
Na potření:
- rozšlehané vejce
Na ozdobu:
- sekané mandle nebo vlašáky
Na slepování:
- ovocný džem
Krok 1
Utřeme změklé máslo s cukrem a celým vejcem. Do utřené směsi přidáme jemně strouhanou housku, ořechy, mouku a koření. Rukama zpracujeme v těsto, které dáme do chladu na půl hodiny odpočinout.
Krok 2
Z odpočinutého těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Těsto vyvalujeme na silikonové podložce přes pečicí papír nebo mezi dvěma archy tohoto papíru. Nepodsypáváme moukou, těsto se nelepí. Přidáním mouky do těsta ovlivníte negativně kvalitu.
Krok 3
Vykrájené tvary pomocí příborového nože nebo špachtle přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi nebo sekanými ořechy.
Krok 4
Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Sušenky jsou upečené, když začnou okraje lehce růžovět. I s papírem je sejmeme z plechu a necháme vychladnout na mřížce.
Krok 5
Vychladlé oválky slepujeme pikantní marmeládou a uložíme do krabice na chladné místo. Krásně se za týden rozleží a mají výraznou kořeněnou chuť.