Jak udělat domácí listové těsto | recept
Domácí listové těsto | recept. Listové těsto je v kuchyni oblíbené pro své mnohostranné využití. Lze z něj vytvořit mnoho slaných i sladkých zákusků. V obchodech kvalita listových těst kolísá. Ne od každého výrobce je těsto chutné. Přitom vyrobit si kvalitní listové těsto doma není až tak složité. Chce to trochu trpělivosti a tréninku a na nákup tohoto polotovaru navždy zapomenete. Chuťově je to totiž nesrovnatelné.
Co je potřeba
Tukový bochánek:
- 150 g hladké mouky
- 250 g másla
Vaječný bochánek:
- 250 g hladké mouky
- 7 polévkových lžic studené vody
- 2 žloutky
- špetka moučkového cukru a soli
- 2 pol. lžíce octa
Krok 1
Nejprve si připravíme tukové těsto. Na vál prosijeme hladkou mouku a nakrájíme máslo na malé kousky. Máslo nesmí být moc měkké, těsto by se lepilo na ruce. Ruce si ochladíme ve studené vodě a studenýma rukama rychle vypracujeme těsto. Těsto upravte do tvaru čtverce a dejte ztuhnout do chladničky.
Krok 2
Jako další si připravíme vaječné těsto. Na vál si odvážíme mouku, přidáme sůl, cukr, vodu, ocet a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto. Těsto nesmí být moc tuhé, aby se dalo dobře vyválet. Tuhost těsta je závislá na obsahu lepku v mouce, jeli těsto příliš hutné, přidejte vodu.
Krok 3
Vaječné těsto vyválíme na plát asi 2x větší než je tukový bochánek. Tukové těsto položíme na střed nakoso a rohy vaječného těsta přes něj přeložíme. Obrátíme spojem dolů a vyválíme plát asi 30 cm x 30 cm. Přeložte jej do obdélníku tak, aby protilehlé strany směřovaly do středu, znovu rozválejte a znovu přeložte z opačných stran. Těsto dejte na 30 minut zchladit.
Krok 4
Po zchladnutí opakujte válení a skládání ještě 2x. Těsta budou hezky po vrstvách spojená. Čím víc vrstev vytvoříte, tím více těsto při pečení lístkuje. Proto dodržte předepsaný postup. Listové těsto se peče při teplotách 230 °C. Povrch se potírá rozšlehaným žloutkem.
Příprava těsta je náročná na čas. Proto je vhodné mít listové těsto připravené dopředu v mrazničce. V chladu vydrží až 3 dny.