jaktak.cz

Jak připravit gratinovaný celer | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Gratinovaný celer | recept. Celer je velice univerzální zeleninou. Při jeho využívání v kuchyni se vůbec nemusíte omezovat pouze na omáčky a vývary. Má velice výraznou chuť i vůni, která je v kombinaci se smetanou a sýrem naprosto výborná. V tomto receptu je celer doplněn bramborami, ty z tohoto pokrmu vytvoří poměrně vydatné jídlo. Navíc ho vykouzlíte z pár surovin, které máte dost možná vždycky doma.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

1 celer (přibližně ½ kg)
3 brambory
olivový olej na vymazání zapékací formy (asi ½ lžíce)
1 stroužek česneku
1 smetana na vaření
50 ml zeleninového vývaru
sůl a pepř na dochucení
gouda, niva a parmazán – dohromady přibližně 100 g

Krok 1

V prvním kroku očistíme celer, oloupeme brambory, všechno propereme a nakrájíme na plátky. Ty můžeme ještě překrojit napůl, záleží na osobních preferencích.

Krok 2

Troubu předehřejeme na teplotu 200 °C. Do zapékací misky nalijeme olivový olej a mašlovačkou jím vymažeme celou formu včetně okrajů. Česnek zbavíme slupky a prolisujeme, poté jím potřeme zapékací nádobu.

Krok 3

Do ní pak začneme vrstvit celer i brambory, vždy jednu vrstvu brambor a poté jednu vrstvu celeru. Pokud jste obdivovateli celeru, můžete brambory vynechat a zapéct pouze celer. Avšak podle vlastní zkušenosti vím, že v kombinaci s bramborami ho zkonzumují i jeho zapřisáhlí odpůrci.

Krok 4

V dalším kroku smícháme zeleninový vývar se smetanou, trochu osolíme a opepříme a metličkou prošleháme. Následně připravenou směsí přelijeme vrstvy celeru a brambor. .

Krok 5

Formu vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut do změknutí. Mezitím nastrouháme všechny sýry nahrubo. Jakmile jsou brambory i celer měkké a tekutina vypařená, posypeme vrchní část sýrem a zapečeme asi na 5–10 minut do zlatova. Podáváme samotné nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Použijte spíše větší zapékací nádobu, do níž vložíte pouze několik vrstev, které se tak snáze propečou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-gratinovany-celer-recept.html