Jak na ořechový pletenec | recept
Jak na ořechový pletenec | recept. Sezóna ořechů vrcholí, využijme toho a upečme si tento lahodný cop z kynutého těsta, hojně proložený křupavými oříšky a semínky. Recept na těsto se velmi podobá receptu na tradiční trdelník, proto můžeme místo ořechů zkusit i svou oblíbenou variantu této populární dobroty – např. skořicový nebo kakaový. Příprava pletence vypadá složitě, ale vůbec není, a výsledek bude vypadat jako od profesionála. Vyzkoušejte ořechový pletenec, určitě vám bude chutnat.
Co je potřeba
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 40 g třtinového cukru
- 80 ml teplého mléka
- 1 vejce
- 35 g másla
- 12 g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného
Na náplň:
- 180 g ořechů a semínek aneb co je doma (lískové, vlašské, mandle, slunečnicová semínka, sezam, chia, lněné semínko)
- 50 g rozpuštěného másla
- 40 g třtinového cukru
Krok 1
Nejprve si připravíme těsto na pletenec. V míse smícháme teplé mléko s trochou cukru a droždím a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme zbytek cukru, mouku a zamícháme. Nakonec přidáme vejce a změklé máslo. Rukou zpracováváme těsto po dobu 5 minut, dokud není hladké, a necháme 15 minut v klidu a teple vykynout pod utěrkou.
Krok 2
Oříšky pomeleme nebo nasekáme a smícháme s rozpuštěným máslem a cukrem. Těsto vyválíme do obdélníku, okraje seřízneme nožem do rovna a naneseme směs ořechů s máslem a cukrem.
Krok 3
V dalším kroku připravené těsto s ořechy zavineme, přemístíme jej na plech s pečicím papírem a uprostřed podélně rozřízneme (viz ilustrační fotografie) – vzniknou nám tak dvě části těsta, které budeme následně zaplétat.
Krok 4
Každou část těsta otočíme o 90 stupňů nahoru tak, abychom viděli ořechy a zapleteme v cop (viz ilustrační obrázek). Okraje copu stiskneme k sobě. Připravený pletenec necháme 20 minut odpočívat a mezitím si předehřejeme troubu na teplotu180 °C.
Krok 5
Ořechový pletenec pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
Další možné varianty pletence:
Skořicová náplň: 100 g změklého másla, 8 lžic třtinového cukru, 3 lžičky skořice
Kakaová náplň: 100 g změklého másla, 8 lžic třtinového cukru, 3 lžíce kakaa