Jak na italské panini | recept
Italské panini | recept. Křupavá bageta s mozzarelou, rajčátky a bazalkou, to je klasický sendvič pocházející z Itálie. Tento velmi oblíbený pokrm je rychlý na přípravu. V doslovném překladu znamená "panini" malý chléb a většinou se zapéká na grilu, kdy vzniknou pro něj tak charakteristické opečené mřížky. Použít můžeme bagetu, ciabattu nebo focacciu, v české variantě dobře poslouží i klasická houska. Mezi nejčastější náplně patří mozzarella, plátky rajčat, šunka, salám či vepřová panenka. Chutím se meze nekladou a tak si panini můžeme připravit doma přesně podle sebe.
Co je potřeba
Bageta, ciabatta, focaccia nebo jiné světlé pečivo.
Případně na těsto (asi na 7 kusů):
600 g hladké mouky typu 00 ( nebo 300 g semolinové mouky a 300 g hladké)
sklenka vlažné vody
0,5 kostky čerstvého droždí
2 lžíce olivového oleje extra virgin
lžička mořské soli
lžička cukru
Na náplň (dle chuti):
rajčátka, mozzarella, šunka, jarní cibulka, rukola, piniová semínka, sušená rajčata, sezam, olivy, bazalkové pesto, bazalka, šalvěj apod.
Krok 1
Nejdříve si připravíme těsto: v míse smícháme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme trochu vlažné vody smíchané s cukrem a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek, poté přidáme olivový olej a vlažnou vodu dle potřeby. Těsto zpracujeme rukou tak, aby bylo hladké a tužší konzistence. Je-li moc lepivé, přidáme mouku.
Krok 2
Připravené těsto necháme kynout asi 20 minut, poté z něj tvoříme kuličky ve velikosti tenisového míčku a vyválíme na podlouhlé placky. Necháme kynout dalších 20 minut, po uplynutí této doby přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme při teplotě 220 °C asi 20 minut dozlatova.
Krok 3
Hotové bagetky necháme vychladnout a rozřízneme je podélně tak, aby zůstaly spojené. Poklademe oblíbenými dobrotami a dáme zapéct do toastovače. Nemáme-li toastovač, můžeme použít i grilovací pánev potřenou olejem (panini zvrchu zatížíme např. dnem další pánve či talířem).
Krok 4
Tradiční náplň: plátky kvalitní šunky, mozzarela nakrájená na kolečka, rajčata na kolečka, čerstvá bazalka, olivový olej extra virgin, sůl, čerstvě mletý pepř
Vegetariánská náplň: sušená rajčata v oleji nebo červené pesto, plátky mozzarely, rukola, piniová semínka, olivový olej extra virgin, sůl, čerstvě mletý pepř
Veganská náplň: bazalkové pesto nebo pesto ze sušených rajčat (bez parmezánu), veganský parmezán (recept na veganský parmezán ZDE: Jak na veganský sýr z kešu oříšků), jarní cibulka, olivový olej extra virgin, balzamikový ocet, sůl
Servírujeme s čerstvým salátkem.