Jak naložit beraní rohy nebo kapie | recept
Naložené beraní rohy nebo kapie | recept. Domácí konzervování zeleniny je činnost, která se vyplatí. Na trzích nebo v běžné obchodní síti lze levně koupit zeleninu a když ji doma zpracujeme, mimo sezonu se hodí. Nemusíme kupovat konzervy, o kterých nevíme jakým způsobem byly připraveny. Doma zpracované přebytky ze zahrádek se také hodí jako netradiční jedlé dárky k různým příležitostem. Recept na naložené papriky je léty prověřený. Papriky jsou křupavé a chuťově vyvážené.
Co je potřeba
Nálev:
- 1 l vody
- 0,25 l 8% octa
- 150 g cukru
- 38 g soli
- 12 tabletek sacharinu
do sklenice:
- 1 kávová lžička oleje
- 5 kuliček pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1/3 kávové lžičky hořčičných semínek
- kousek bobkového listu
Krok 1
Nejprve si připravíme nálev, který nám během přípravy paprik lehce vystydne. Vodu s octem, solí a cukrem přivedeme k varu. Do vroucího nálevu vhodíme tablety sacharinu, promícháme a odstavíme mimo zdroj tepla.
Krok 2
Beraní rohy omyjeme a pokud chceme, odstraníme stopku i jádřinec. Není to nutné, papriky lépe vypadají, když jsou celé. Pokud plníme malé sklenice, budeme je muset překrájet. Hezky vypadá kombinace zelených a červených paprik. Kdo má rád pálivé, může si přidat feferonku.
Krok 3
Papriky skládáme do sklenic. Jestliže pracujeme s kapiemi nebo pokrájenými beraními rohy, skládáme je tak, aby byla slupka směrem ven ze sklenice. Pro lepší využití místa ve sklenici střídáme polohu paprik – jednu špičkou nahoru, druhou špičkou dolů atd. Střídáme barvy, aby konzerva byla hezká i „pro oko“.
Krok 4
Do každé sklenice s paprikami přidáme 1 kávovou lžičku oleje a propláchnuté koření. Následně zalijeme teplým nálevem a uzavřeme. Sklenice zavaříme při teplotě 80 °C po dobu 30 minut. Papriky se nekazí, i když v některých kuchařkách se uvádí, že při použití oleje do nálevu rády žluknou. Nikdy se mi to nestalo. Papriky využijeme při přípravě studených mís, chlebíčků nebo chuťovek. Jsou pěkně křupavé.