Jak na houbové placičky s bílou omáčkou | recept
Houbové placičky s bílou omáčkou | recept. Letos nám příroda chce vynahradit loňskou neúrodu hub a houby na některých místech rostou poměrně hojně. Jestliže patříte ke šťastlivcům a bydlíte v místech, kde pršelo a hub je dost, zkuste recept ze staročeské kuchyně. Je o něco pracnější než klasická houbová omáčka, ale chutná výborně. Dokonce jí jedí i odpírači houbových plátků v jídlech.
Co je potřeba
Houbové placičky:
- 500 g čerstvých hub
- 140 g hladké mouky
- 2 celá vejce
- nať petržele nebo celeru
- sůl
- pepř
- tuk na opečení
Na omáčku:
- 0,5 l vývaru
- 100 g másla
- hladká mouka
- sůl
- několik lžic zakysané smetany
Krok 1
Nasbíráme si houby. Nejlepší jídlo uvaříme ze směsi různých druhů. Nehodí se snad pouze lišky, ty jsou příliš tuhé, a proto přidáme jen několik kousků na ovonění. Vhodné jsou bedly, růžovky, holubinky, hřiby, křemenáče atd.
Krok 2
Houby očistíme, vykrájíme červivá a okousaná místa a nakrájíme na kousky. Pokrájené houby vložíme na pánev, lehce zastříkneme vodou a vydusíme všechnu vodu. Houby musíme zpočátku míchat, aby se nepřipálily.
Krok 3
Po vydušení vody, kterou houby obsahují, se obsah pánve zmenší asi na polovinu. Necháme houby vychladnout. Do vychladlých hub přidáme vejce, mouku, pepř, sůl a nať. Celerová nať je výraznější než petržel, zvolte si druh podle chuťových preferencí.
Krok 4
Všechny suroviny vařečkou promíchejte. Vznikne těsto o něco hustější než těsto na bramboráky. Lžící namočenou ve vodě odebírejte připravené těsto z hub a vkládejte jej do rozpáleného oleje nebo sádla. Houbové placičky opečte z obou stran.
Krok 5
Na omáčku si připravíme jíšku z másla a hladké mouky. Opražíme ji dožluta. Opraženou máslovou jíšku zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a povaříme. Nakonec do ní vmícháme několik lžic zakysané smetany. Smetanu přidáváme po částečném vychladnutí omáčky, aby se nesrazila.
Krok 6
Připravenou bílou omáčku s houbovými placičkami podáváme s kynutým knedlíkem. Přeji dobré chutnání!