Jak udělat vařený a nevařený jahodový sirup | recept
Jahodový sirup | recept. Jahodové sirupy patří mezi nejoblíbenější ovocné šťávy. Na přípravu sirupu spotřebujeme jahody měkké, přezrálé a drobnější, které se nehodí na kompotování. Jahodovou šťávu si můžeme připravit dvěma způsoby, zastudena nebo zahřátím. Oba způsoby jsou popsány v článku. Všechny jahodové konzervy jsou velmi náchylné k plesnivění, proto při jejich výrobě udržujeme úzkostlivě čistotu jak plodů, tak všeho nádobí. Lahve před plněním můžeme preventivně vypláchnout alkoholem. Otevřené láhve s jahodovým sirupem uchováváme v chladničce.
Co je potřeba
- dobře vyzrálé až přezrálé jahody
- cukr
- kyselina citronová
- voda
Krok 1
Vařený jahodový sirup
Jahody nejprve opláchneme, odstraníme stopky a pokrájíme na menší kousky. Poté je zasypeme krupicovým cukrem. Promícháme a necháme 2 až 3 dny vylouhovat. Jahody s cukrem občas promícháme. Případné zkvašení jahod není na závadu.
Krok 2
Šťávu, kterou ovoce pustilo, přefiltrujte přes síto vyložené filtračním papírem. Místo papíru se dá použít bavlněná látka. Jahody zlehka vymačkejte a odložte stranou. Hodí se například do tvarohu nebo pudinku. Získanou šťávu odvažte.
Krok 3
K 1 kg šťávy z jahod přidejte 700 g cukru a 1 kávovou lžičku kyseliny citronové. Vše dohromady zahřejeme na teplotu pod bod varu, stačí teplota 80 °C, mícháme do úplného rozpuštění cukru. Hotový horký sirup ihned plníme do vypařených lahví a uzavřeme víčkem.
Krok 4
Jahodový sirup zastudena
Jahodový sirup zastudena se zpočátku dělá stejným způsobem. Připravíme si 2,5 kg jahod, 1,5 l vody a 50 g kyseliny citronové. Vše promícháme a necháme 24 hodin stát při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby směs přefiltrujeme.
Krok 5
Na každý litr získané šťávy přidáme 1 kg cukru. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr dokonale nerozpustí. Pak plníme do lahví. Šťávu můžeme zavařit při teplotě 80 °C alespoň 20 minut. Do tohoto sirupu, pokud nechcete zavařovat, doporučuji přidat konzervační prostředek.