Krok 1
Nejprve si připravíme těsto na nudle. Do prosáté hladké mouky přidáme vejce rozšlehané ve vodě, sůl, pepř a nejprve vidličkou, poté rukou vypracujme vláčné těsto. Těsto necháme odpočinout v chladničce nejméně 20 minut.
Krok 2
Maso z vepřové kýty nakrájíme na malé kousky (viz ilustrační fotografie). Místo kýty lze použít i jiné libové vepřové. Odpůrci vepřového masa si pokrájejí třeba kuřecí prsní řízky.
Krok 3
Pokud máme čerstvé lesní houby, očistíme je a pokrájíme na kousky. Houby mohou být i zmrazené, ale sušené houby se k přípravě alsaských nudlí nehodí. Vhodnější jsou tvrdší druhy.
Krok 4
Dvě středně velká rajčata pokrájíme na kousky. Můžeme je nahradit přiměřeným množstvím cherry rajčat, pokrm bude mít výraznější chuť. Dále budeme potřebovat pokrájenou cibuli a 4 stroužky česneku. Kdo nesnáší česnek a má tu možnost, nahradí česnek posekanými listy česneku medvědího. Chuť zůstane stejná a žlučník bude v klidu :)
Krok 5
Odleželé nudlové těsto rozdělíme na 5 stejných částí a vyválíme válečky. Ty dlaní následně zploštíme na 3 mm. Přivedeme osolenou vodu k varu a odkrajujeme nožem na prkénku nudle přímo do vroucí vody. Pracujeme velmi rychle, aby se uvařily všechny ve stejnou dobu.
Krok 6
Méně zručnější (já osobně to tak dělám) si nudle rozkrájejí rádlem na kuchyňské desce a následně oběma rukama vhazují nudle do osolené vroucí vody. Když nudle vyplavou, scedíme je, propláchneme studenou vodou a prozatím odložíme stranou.
Krok 7
Na hlubší pánvi si rozehřejeme sádlo a opečeme na něm kousky masa. Maso osolíme velmi mírně. Na závěr se přidává slaná sojová omáčka. Na opečené kousky masa přidáme houby, chvilku dusíme, houby pustí vodu. Po odpaření vody z hub přidáme všechny ostatní ingredience. Mícháme do změknutí hub. Na závěr ochutíme zázvorem a 2 lžícemi sojové omáčky. Na talíř položíme nudle a na ně kopeček masové směsi. Ozdobíme zelenou natí.
Krok 8