Jak udělat kedlubnovou čalamádu ke grilovanému masu | recept
Kedlubnová čalamáda | recept. Tento recept využijete tehdy, až budete přejedeni kedlubnami za syrova, popřípadě různými pokrmy typu kedluben a la … Vyzkoušejte kedlubnový salát. Salát se konzervuje, takže vydrží ve spíži i rok. Hodí se k pečeným nebo grilovaným masům. Je nenáročný na suroviny a přípravu a troufám si tvrdit, že i levný. Stačí si pohlídat zeleninu v akci.
Co je potřeba
- 1 kg kedlubnů
- 3 šalotky nebo jarní cibulky i s natí
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
Nálev:
- 1 l vody
- 3 dl 8% octa
- 100 g cukru
- 1 polévková lžíce soli
- 8 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 1,5 lžičky hořčičných semínek
Krok 1
Nejprve si připravíme zeleninu. Papriky očistíme od semen, vyřízneme vnitřní žebra a nakrájíme na proužky. Kedlubny oloupeme a pokrájíme na plátky nebo hranolky. Nezáleží ma tom, jakou bude mít kedluben barvu, ale nesmí být dřevnatý. Vlákna v takovém kedlubnu zůstanou tvrdá a v pokrmu jsou nepříjemná.
Krok 2
Rozkrájený kedluben uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Vodu dostatečně osolíme, aby byla zelenina lehce slaná. Poloměkký kedluben slijeme a zchladíme studenou vodou. Proužky paprik vhodíme na minutu do vody, ve které se vařily kedlubny. Po minutě je také zchladíme.
Krok 3
Cibuli pokrájíme i s natí. Vychladlé pariky a kedluben spolu s cibulkou promícháme v misce. Zeleninu naplníme do sklenic a zalijeme vychladlým octovým nálevem. Nálev uvaříme z vody, octa a koření. Všechny suroviny dáme do vhodné nádoby a necháme 5 minut povařit. Hrnec musí být zakrytý poklicí.
Krok 4
Hotový kedlubnový salát sterilujeme při teplotě 90 °C po dobu 25 minut. Po týdnu jej můžeme ochutnat. Je dobrou přílohou ke grilovaným či pečeným masům. Přeji dobré chutnání!