jaktak.cz

Jak udělat jahodový sorbet | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jahodový sorbet | recept. Sorbet je druh zmrzliny, který se vyrábí z ovocné šťávy nebo pyré, vody a cukru. Neobsahuje tuk, ale může obsahovat alkohol. Sorbet si snadno vyrobíte doma z právě dostupného ovoce. Ovoce se může dále dochutit citronovou šťávou, meduňkou, mátou. Množství cukru si každý upraví podle chuti a cukernatosti ovoce. Sorbet lze připravit i bez cukru, případně s umělým sladidlem, aby si na této osvěžující ovocné zmrzlině pochutnali i diabetici. V následujícím článku najdete postup na jednoduchý jahodový sorbet.

Co je potřeba

  • 1 kg vyzrálých jahod
  • šťáva z 1 citronu
  • 250 ml vody
  • 250 ml (hrnek) krupicového cukru

Krok 1

V hlubší kovové nádobě zalijeme 250 ml (hrnek) cukru vroucí vodou. Mícháme dokud se cukr ve vodě zcela nerozpustí. Cukrovou vodu necháme vychladnout.

Krok 2

Mezitím, co nám chladne cukrová voda, si připravíme jahody. Odstraníme zelené kališní lístky, jahody důkladně opláchneme a pokrájíme je na poloviny.

Krok 3

Jahody vložíme do studené vody s cukrem a dohladka rozmixujeme. Do jahodové směsi přidáme citronovou šťávu na zvýraznění chuti. Citron můžeme zaměnit za limetku, ve spojení s jahodami chutná také výborně.

Krok 4

Umixovanou směs dáme do mrazničky, misku překryjeme pokličkou nebo přetáhneme alobalem. Po hodině mrznoucí směs opět chvilku mixujeme. Dělá se to proto, aby se zabránilo tvorbě velkých ledových krystalů. Krystalky se rozbijí a sorbet bude jemnější. Mixování opakujeme ještě dvakrát po hodině až dvou. Po třetím promíchání sorbet rozdělíme do nádob a necháme v mrazničce do druhého dne.

Krok 5

Před podáváním necháme jahodový sorbet trochu povolit a poté servírujeme. Zdobíme podle své fantazie. Jestliže se vám bude zdát sorbet příliš tuhý, můžete ho ještě před podáváním umixovat. Přeji dobrou chuť!

Zkuste si připravit alkoholický sorbet přidáním alkoholu do směsi.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-jahodovy-sorbet-recept.html