jaktak.cz

Jak připravit kedlubnové zelí | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Zkuste si podle našeho receptu uvařit zelí jinak než z klasické  zelné hlávky. Třeba z  kedlubnů, jsou šťavnaté, přirozeně sladké a nepotřebují dochucovat jako klasické dušené zelí. Pozor si dejte pouze na to, abyste tuto přílohu nepřipravovali z dřevnaté zeleniny, pak obsahuje hodně vláken, které nezměknou a jídlo není chutné. Na kedlubnové zelí využijete jakoukoli odrůdu – bílý, modrý i Gigant. Mladé bulvy jsou křehké a přílohu uvaříte za několik málo minut.

Co je potřeba

  • kedlubny
  • cibule
  • sůl 
  • kmín
  • syrový brambor na zahuštění
  • tuk pod cibulku
  • voda na podlití
  • ocet na dochucení

Krok 1

Nejprve si připravíme kedlubny. Oloupeme je a nastrouháme struhadlem s většími oky. Pokud máme kedluben z dobrého zdroje, použijeme do zelí i malé lístky uprostřed bulvičky.

Krok 2

Na sádle nebo oleji dorůžova osmahneme drobně pokrájenou cibuli. Množství zvolíme podle toho, z kolika kedlubnů vaříme. Řídíme se stejným poměrem jako u receptu na klasické hlávkové zelí. Na zrůžovělou cibulku vsypeme rozstrouhané brukve, osolíme, okmínujeme a chvilku promícháváme. Pak přidáme malé množství vody, přikryjeme hrnec poklicí a zelí z kedlubny dusíme.

Krok 3

Na zahuštění si připravíme syrový brambor. Oloupaný a omytý brambor rozstrouháme na jemném struhadle. Následně jej vmícháme do poloměkké zeleniny a vaříme doměkka. Nakonec dušený kedluben okyselíme octem podle chuti.

Ke kedlubnovému zelí se hodí mj. klasický kynutý nebo houskový knedlík. Ten uvaříme podle svého osvědčeného receptu. Doporučuji knedlík zadělat hodinu a půl před přípravou kedlubnů, aby bylo vše hotové najednou. Zelí z nich je opravdu rychlovka.

Z masa se ke kedlubnovému zelí nejlépe hodí pečená vepřová krkovice, ale jako u všeho, záleží jen a jen na vaší chuti. Krkovici před pečením lehce podlijeme vodou – obsahuje dost tuku, který se vypeče a vytvoří dostatek šťávy na přelití. Krkovici pouze osolíme, okmínujeme a posypeme syrovou pokrájenou cibulí. Cibule dodá masu dobrou chuť.

Na závěr bych chtěla podotknout, že i po tepelné úpravě je  kedlubna pro naše zdraví přínosem, zejména pro vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Část zdraví prospěšných látek se sice teplem zničí, ale vzhledem k rychlé úpravě kedlubnového zelí jich velká část zůstane zachována. 

Ke kedlubnovému zelí lze podávat různé druhy knedlíků – špekový, podle Viléma Vrabce dokonce škvarkový, bramborový – záleží na chuti a zvyku. Výborné bramborové knedlíky můžete udělat třeba podle podrobného návodu od Elišky1544.

 

Kedlubny, tak jako většina zeleniny z čeledi brukvovitých, mohou způsobit nepříjemné nadýmání. Zmírníte ho přidáním kmínu nebo semen kopru do vařeného pokrmu. Pomůže také špetka nastrouhaného muškátového oříšku vmíchaná do hotového jídla.

Kedluben se nedoporučuje při některých nemocích trávicího traktu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-kedlubnove-zeli-recept.html