Jak připravit variaci na kološvárské zelí | recept
Variace na kološvarské zelí | recept. Následující recept se zelím je z kategorie jídel z jednoho hrnce. Ale netěšte se dopředu, nádob je potřeba mnohem víc, jen finální úprava se odehrává v jednom hrnci. Jídlo je původem z Maďarska, znala jsem ho pod názvem kološvárské zelí. Leč s tímto pokrmem to nemá mnoho společného, spíše se podobá sedmihradskému zelí. V knize Poezie v kuchyni ho autor přirovnává ke kompostu, suroviny se navrství a nechají proležet :). Čím déle uvařené jídlo necháte proležet, tím lepší bude mít chuť.
Co je potřeba
Potřebné množství surovin si upravte podle počtu porcí
- rýže
- kysané zelí
- papriková klobása (kousek slaniny)
- vepřová plec (mleté vepřové maso)
- sůl
- pepř
- mletá paprika
- zakysaná smetana
- sádlo nebo olej
- cibule
Krok 1
V osolené vodě uvaříme přebranou a propranou rýži do poloměkka. Uvařenou rýži propláchneme studenou vodou, abychom přerušili var a prozatím ji odložíme stranou.
Krok 2
Na sádle a jemně pokrájené cibuli krátce podusíme kysané zelí společně s kouskem slaniny na ovonění. Místo slaniny můžeme přidat například pikantní klobásu. Zelí osolíme a když je téměř měkké, dáme stranou.
Krok 3
V dalším kroku na tuku opražíme na kostky pokrájené vepřové maso nebo mleté vepřové maso. Osolíme, opepříme a přidáme sladkou mletou papriku. Opražené maso lehce podlijeme vodou a uvaříme hustější masové ragú.
Krok 4
Do vymazaného pekáčku rozprostřeme vrstvu podušeného zelí, na zelí přidáme kolečka pokrájené paprikové klobásy a lehce osmahlé kostičky cibule. Klobásu doporučuji předem opéct na pánvi, aby pustila tuk. Ten následně slijeme a dále jej nepoužijeme. Jídlo by bylo moc tučné. Další vrstvou bude uvařená rýže a poté ragú z masa. Poslední vrstvu bude tvořit opět dušené zelí.
Krok 5
Do zakysané smetany rozmícháme trochu sladké mleté papriky. Je-li smetana příliš hustá, zředíme ji mlékem. Rozmíchanou smetanou zalijeme připravený pekáček a vložíme do předem vyhřáté trouby.
Krok 6
Kološvárské zelí pečeme při teplotě 190 °C přibližně po dobu 40 minut. Přeji vám dobré chutnání!