Jak upéct dvoubarevnou roládu s krémem | recept
Dvoubarevná roláda s krémem | recept. Roláda je oblíbený a klasický moučník. Připravuje se s různými náplněmi – máslovým ochuceným krémem, šlehačkou, zavařeninou nebo zmrzlinou. Těsto bývá většinou piškotové nebo třené. Roláda je poměrně jednoduchá na přípravu. Pokud ji plníme marmeládou, tak je i velice rychlá. Povrch rolády natíráme čokoládovou polevou a různě zdobíme. Roláda z následujícího receptu je plněná krémem, ale podle vlastní chuti můžete krém nahradit čímkoli.
Co je potřeba
Světlé těsto:
- 4 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
Tmavé těsto:
- stejné suroviny jako u světlého těsta
- 20 g strouhaných ořechů
- 2 lžíce kakaa
Krém:
- 0,75 l mléka
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 200 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 150 g strouhaných ořechů
- kakao
Čokoláda na polevu
Krok 1
Nejprve si připravíme světlé těsto. Oddělíme si bílky a žloutky. Bílky dáme do vyšší nádoby, budeme je šlehat na sníh. Žloutky vložíme do misky, přidáme k nim cukr a třeme do pěny. V jiné nádobě promícháme důkladně mouku s kypřícím práškem, aby prášek nebyl v hrudkách. Do utřených žloutků přidáme mouku s práškem a nakonec ušlehaný tuhý sníh ze čtyř bílků.
Krok 2
V dalším kroku upečeme pláty na roládu. Připravené světlé těsto rozetřeme stěrkou na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 190 °C po dobu několika minut. Stejným způsobem si zhotovíme i tmavé kakaové těsto.
Krok 3
Když jsou pláty na roládu upečené, sejmeme je z plechu a ještě horké je smotáme i s pečicím papírem do tvaru rolády (viz ilustrační fotografie). Následně je necháme dostatečně vychladnout. Mezitím si připravíme krém na roládu. .
Krok 4
Uvaříme pudink ze třičtvrtě litru mléka a dvou pudinkových prášků. Po uvaření povrch pudinku zaprášíme moučkovým cukrem, aby se neutvořil škraloup. Pudink necháme vychladnout. V jiné nádobě pomocí ručního šlehače utřeme změklé máslo s cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink. Každou dávku pudinku musíme důkladně smíchat s máslem, aby byl krém hladký a nesrazil se. Do hotového krému přidáme strouhané ořechy. Poté krém rozdělíme na dvě části a do jedné z nich přidáme kakao. Já krém ještě ochucuji rumem.
Krok 5
Rozbalíme pláty na roládu a odstraníme pečicí papír. Tmavé těsto potřeme světlým krémem a svineme roládu. Světlé těsto pomažeme tmavou náplní, na střed položíme tmavou roládu a přeložíme přes ní konce světlého těsta. Roládu položíme spojem na podložku.
Krok 6
Povrch rolády potřeme rozpuštěnou čokoládou na vaření, do které přidáme slabý plátek másla a kávovou lžičku oleje. Čokoláda při krájení nebude praskat. Roládu zdobíme podle sebe. Na obrázku je posypaná strouhaným kokosem a kokosovým cukrem.