Zapečené kapustičky se sýrovou omáčkou | recept
Zapečené kapustičky se sýrovou omáčkou | recept. Přemýšlíte nad zeleninovým pokrmem k obědu, abyste dodali svému tělu potřebné vlákniny, vitamíny nebo minerály? Přáli byste si připravit něco jiného, než jste opakovaně chystali poslední dobou? Zde předkládám námět – zapečené kapustičky se sýrovou omáčkou, která může být různého druhu, můžete použít nivu nebo jakýkoliv váš oblíbený sýr. Zapečené kapustičky se sýrovou omáčkou jsou chutným pokrmem s pohotovou přípravou.
Co je potřeba
1/2 kg růžičkové kapusty (1 hlávka kapusty)
2 tavené sýry
100 g nivy
2 lžíce másla
trochu olivového oleje
mléko dle potřeby
trochu soli
Krok 1
Kapustové růžičky očistíme (sloupneme vrchní zavadlé nebo zažloutlé listy) a opláchneme studenou vodou. Pokud nemáte růžičkovou kapustu, můžete použít kapustu hlávkovou. Jednotlivé listy je nutné oddělit a každý list zavinout do růžičky (do malého ranečku) a zpevnit dřevěným párátkem, aby se růžička nerozpadla. Před zavinutím listu je potřeba seříznout dřevnatý konec lupenu, aby byla kapustička po upečení celá křehká.
Krok 2
V dalším kroku si připravíme sýrovou omáčku. Tavený sýr rozetřeme v misce, přidáme trochu mléka (množství volíme podle potřeby, jak jsou sýry roztíratelné a husté), rovněž přidáme dvě lžíce rozpuštěného másla. Nastrouháme nivu nebo jiný tvrdý sýr a vše promícháme. Pokud není směs dostatečně slaná, mírně přisolíme, případně připepříme.
Krok 3
Kapustičky naskládáme do pekáčku a jednu po druhé pokapeme olejem. Vložíme do předem předehřátě trouby a pečeme asi 10 minut na teplotu, kterou máte vyzkoušenou. Voňavé kapustičky pečením získají na povrchu zlatou až světle hnědou barvu.
Krok 4
Pečené voňavé kapustičky, ještě horké, poléváme lžící sýrovou omáčkou. Strouhaný sýr, obsažený v sýrové omáčce, se tak částečně rozpustí a rozvoní. Zapečené kapustičky se sýrovou omáčkou můžeme podávat s křupavým pečivem. Přejeme dobrou chuť!