Jak uvařit brokolicovou polévku se smetanou | recept
Brokolicová polévka se smetanou | recept. Krémové polévky se poslední dobou těší velké oblibě. Chutnají i dětem, které většinou polévky odmítají. Jsou husté a nejsou zahuštěny moukou, nezatěžují tolik trávicí systém a mohou si je dopřát i osoby nesnášející lepek. Brokolicová polévka z následujícího receptu je rychlá, nenáročná na suroviny a snadná na přípravu. Voda v receptu se může nahradit hovězím nebo kuřecím vývarem, aby polévka byla vydatnější.
Co je potřeba
- 500 g brokolice
- 1 menší cibule
- 3 – 4 brambory
- 200 ml smetany
- sůl
- pepř
- máslo
- 1 l vody, vývaru (v krajních případech masox)
Krok 1
Začneme přípravou surovin. Budeme potřebovat brambory, brokolici, smetanu, vývar, cibuli a koření. Brokolici v obchodě vybíráme pěkně zelenou s drobnými nerozvitými poupaty. Nažloutlá brokolice byla uchovávaná v teple a začíná kvést. Taková je na přípravu jídla již nevhodná. Zeleninu očistíme a omyjeme. Brambory nakrájíme na kostičky. Brokolici odkrojíme košťál a rozebereme ji na menší růžičky.
Krok 2
V dalším kroku si v hrnci na kousku másla osmahneme jemně pokrájenou cibulku. Cibulku smažíme dožluta. .
Krok 3
K osmažené cibuli přidáme brokolici, brambory, sůl, pepř a zalijeme vývarem. Vaříme do poloměkka. Zeleninu vaříme do poloměkka proto, že v ní zachováme více vitamínů. Z polévky odebereme několik kousků brokolice na dozdobení talíře.
Krok 4
Do vývaru s poloměkkou zeleninou přilijeme 200 ml smetany a umixujeme vše dohladka. Smetanu zvolíme podle svého uvážení buď s12% nebo 31% tučností. Kdo dává přednost nakyslejším chutím, přidá místo sladké smetany zakysanou. .
Krok 5
Polévku na talíři ozdobíme kousky brokolice a podáváme s pečivem. Přeji dobré chutnání.