Jak upéct jablečné řezy i pro diabetiky | recept
Jablečné řezy | recept. Moučníky z jablek se nikdy neomrzí. Jablka jsou dostupná po celý rok a ten, kdo nemá vlastní sad, má možnost si je na podzim natrhat v opuštěných zahradách nebo u polních cest. Ostatní musejí vzít zavděk jablky z obchodů. Ale i tam se dají koupit kvalitní jablka, a pokud probíhá zrovna akce, bývá i cena velmi příznivá. Následující moučník obsahuje poměrně velké množství jablek. Přijde vhod těm, kteří se potřebují zbavit loňské úrody ve sklepech. Na jablečné řezy se mohou použít i méně kvalitní plody.
Co je potřeba
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 250 g másla nebo Hery
- 4 polévkové lžíce studeného mléka
- 3 polévkové lžíce cukru nebo umělé sladidlo
- 1 celé vejce
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- asi 1,5 kg jablek
- 2 vanilkové pudinky
- několik lžic rumu nebo náhradu rumovou tresť
Krok 1
Polohrubou mouku promíchejte v míse s cukrem a pečivovým práškem. Přidejte celé vejce, změklý tuk pokrájený na menší kousky, mléko a rukama zpracujte těsto. Hotové těsto rozdělte na dvě stejné části a nechte odpočinout po dobu přípravy jablek.
Krok 2
Zatímco těsto odpočívá, připravte si jablka. Jablíčka omyjte, vykrojte jádřinec a pokrájejte na tenké plátky. Místo krájení plátků můžete jablka rozstrouhat na hrubším struhadle, záleží na vás. Do připravených jablek nasypte pudinkové prášky, přidejte několik lžic rumu nebo tresti a promíchejte.
Krok 3
V dalším kroku vymažte plech s vyšším okrajem tuhým tukem a vysypte moukou nebo použijte papír na pečení. Jeden díl připraveného a odpočinutého těsta rozválejte na přichystaný plech.
Krok 4
Na vyválené těsto rovnoměrně rozložte nakrájená jablka a upěchujte je pomocí obracečky nebo rukou (viz ilustrační fotografie).
Krok 5
Druhý díl těsta vložte mezi dva archy papíru na pečení a vyválejte jej na velikost plechu. Mezi dvěma papíry se těsto válí proto, aby se nemuselo podsypávat moukou. Těsto se při vyvalování lepí na podložku a přidáním mouky se zhorší kvalita těsta.
Krok 6
Z těsta sloupněte vrchní pečicí papír a přiložte těsto na jablka, papírem navrch (viz ilustrační obrázek). Válečkem těsto přimáčkněte na jablečnou vrstvu a papír opatrně sloupněte. Přečnívající okraje těsta odřízněte a použijte na zakrytí nedokonalostí.
Krok 7
Nakonec vidličkou propíchejte horní část moučníku, aby mohla unikat pára a netvořily se boule. Pečte při teplotě 180 °C asi 30 minut dorůžova. Po vyjmutí z trouby potřete rozpuštěným máslem s rumem. Po vychladnutí krájíme a kdo může, pocukruje si. Koláč je křehký.