Jak uvařit boloňské špagety | recept
Boloňské špagety | recept. Boloňská omáčka – ragú – je v Itálii nejpoužívanější omáčkou. Originální recept je náročný na čas, správné italské ragú se vaří několik hodin. Suroviny na přípravu boloňské omáčky se různí, v každé rodině se připravuje jinak. Použít se může vepřové, hovězí i míchané mleté maso. Víno, kterým se maso podlije může být také bílé nebo červené. Důležitá je kvalita. Volíme takové víno, abychom zbytek s chutí vypili. Následující recept je na boloňskou omáčku, při jejíž přípravě nestrávíte v kuchyni celé dopoledne a výsledek bude chutnat.
Co je potřeba
Rozpis pro 4 osoby: - 500 g mletého hovězího masa - 1 malá cibule - 1 mrkev - kousek celeru - 1 kořen petržele - 3 stroužky česneku - větvička rozmarýnu - 3 bobkové listy - sůl - 150 g rajčat - víno - olivový olej - špagety - parmazán na posypání
Krok 1
Připravte si suroviny potřebné k přípravě ragú. Oloupejte cibuli a česnek, mrkev, celer a petržel ostrouhejte a umyjte. Umelte si hovězí maso (nebo jiné). Koktejlová rajčata pokrájejte na drobné kousky. Koktejlová rajčata jsou teď chuťově výraznější než klasická, proto jsou lepší. Je možné je nahradit konzervovanými rajčaty.
Krok 2
Na olivovém oleji zpěňte drobně pokrájenou cibulku a česnek. Přidejte na hrubší nudličky rozstrouhaný celer, petržel a mrkev. Přidejte větvičku rozmarýnu, bobkový list a osmahněte.
Krok 3
K osmahnutému základu přidejte namleté maso a opražte dohněda. Pak zalijte 200 ml červeného nebo bílého vína, osolte a nechte asi 40 minut pod pokličkou dusit. Směs občas promíchejte a podle potřeby podlijte vývarem nebo vodou. Nepodlévejte moc, ragú musí být husté.
Krok 4
Po zhruba 40 minutách přidejte drobně pokrájená rajčata, promíchejte a nechte probublávat do rozvaření rajčat. Ochutnejte a pokud se vám bude zdát omáčka příliš kyselá (mohou to způsobit rajčata), sražte kyselost lžičkou cukru. Ragú vařte do zhoustnutí a na závěr z něj nezapomeňte vyjmout bobkové listy a větvičku rozmarýnu.
Krok 5
V osolené vodě uvařte špagety podle návodu na obalu. Na talíři z nich udělejte „hnízdo“ a do středu nalijte ragú. Podává se posypané parmazánem. Tento sýr s výraznou chutí každému nechutná a proto je možné jídlo dozdobit snítkou petržele.