Jak upéct citronové sušenkové řezy | recept
Citronové sušenkové řezy | recept. Citrusy jsou sice typické zimní sezónní ovoce, ale i s příchodem jara si tuto sušenkovou dobrotu můžete bez problémů připravit. Pokud máte raději kyselejší dezerty, můžete v receptu vynechat pomerančovou šťávu a použít jen citronovou. V tomto receptu se pak prolíná právě typická citrusová nakyslost se sladkostí sušenkového těsta. Příprava tohoto moučníku není náročná na čas ani nevyžaduje velkou kuchařskou zručnost. Překvapit vás může pouze řídká konzistence citronové směsi, ale není třeba mít obavy, díky vejcím se náplň během pečení pěkně zpevní.
Co je potřeba
Na těsto budeme potřebovat:
- 85 g cukru krystal
- 250 g hladké mouky
- 175 g másla
Na krém si připravte:
- 2 citrony (šťávu i kůru, případně použijeme sušenou)
- 1 pomeranč
- 4 velká vejce
- 380 g cukru krystal
- 50 g hladké mouky
Krok 1
Nejprve si nakrájíme máslo na plátky a necháme ho při pokojové teplotě změknout. Poté si předehřejeme troubu si na 180 °C. Jakmile je máslo měkké, přisypeme k němu patřičné množství cukru a mouky, rukama nebo ručním mixérem zpracujeme do konzistence drobenky. Pekáč si vyložíme pečicím papírem a navrstvíme na něj sušenkové těsto, které rukama přimáčkneme k formě. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut, až těsto zrůžoví.
Krok 2
Zatímco se peče sušenkový základ, připravíme si citronový krém. Z citronů nastrouháme kůru (pokud nemáme biocitrony, použijeme raději sušenou kůru), poté je rozkrojíme a vymačkáme z nich šťávu. Následně rozkrojíme pomeranč a vylisujeme šťávu i z něj. Dohromady bychom měli mít přibližně 135 ml.
Krok 3
V dalším kroku rozklepneme vejce do hlubší mísy a společně s cukrem vyšleháme do pěny. K pěně přidáme připravenou šťávu i kůru a nakonec také hladkou mouku, všechno důkladně promícháme. .
Krok 4
Citronovou směs nalijeme na předpečené těsto, vložíme do trouby a pečeme dalších 20 minut. Po upečení pekáč vyndáme z trouby a moučník necháme zcela vychladnout, citronový krém se tím ještě zpevní. Nakrájíme na řezy a podáváme.