Jak zpracovat vykoledovaná vejce | recepty
Vejce natvrdo | recepty. O Velikonocích se doma sejde větší množství vajec vařených natvrdo, které je nutné co nejdříve zpracovat. Vejce patří mezi nejcennější živočišnou složku výživy. Obsahují lehce stravitelné bílkoviny, komplex vitaminů sk. B, vitaminy A, D, E, a K. Ze všech potravin vejce obsahují nejvíce fluoru, který prospívá zubům, dále obsahují vápník, hořčík, draslík a jiné nerostné soli. Vejce obsahují také lecitin, který částečně mírní nežádoucí účinky cholesterolu obsaženého ve žloutcích. Vejce vařená natvrdo by se měla skladovat v chladu nejvýše týden.
Co je potřeba
- vykoledovaná nebo doma vařená vejce natvrdo
- ostatní suroviny dle předpisu
Krok 1
Plněná vejce se sardelkou
Potřebné suroviny:
4 vejce, 50 g másla, 40 g žemle, trochu mléka, sardelová pasta (ančovičky), na ozdobu kapie, petržel, okurka
Postup:
Vychladlá vejce oloupáme a rozpůlíme. Housku postrouháme a namočíme do mléka, po chvíli vymačkáme a utřeme ji se žloutky. Po troškách přidáváme změklé máslo a podle chuti přidáme sardelovou pastu. Nesolíme, pasta je dost slaná. Náplň nastříkáme ozdobně do vaječných půlek a nazdobíme.
Krok 2
Bylinková vejce
Potřebné suroviny:
4 vejce, stejné váhové množství másla a 4 žloutků, sůl, pepř, šťáva z citronu, 2 lžíce pokrájených bylinek (pažitka, kopr, petrželka, nať jarní cibulky)
Postup:
Vejce rozpůlíme, vyjmeme žloutky a utřeme je s ostatními surovinami. Pak směsí naplníme půlky vajec a ozdobíme kousky uzeného lososa.
Krok 3
Salát s rajčaty a vejci
Potřebné suroviny:
ledový salát (polníček, špenát, hlávkový salát), 5 rajčat, malý kousek cibule, 3 vejce, olivový olej, balsamikový ocet, hořčice, sůl, 1 naložená okurka
Postup:
3 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce balsamika a 1 kávovou lžičku hořčice spolu s trochou soli šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří krémová emulze. Pak přidáme jemně nakrájenou cibuli a okurku. Do této zálivky přidáme pokrájený ledový salát nebo natrhané listy špenátu, polníčku či hlávkového salátu. Přidáme na kousky nakrájená rajčata a promícháme. Zelenina bude obalená krémovou zálivkou. Na talíři dozdobíme vejci natvrdo.
Krok 4
Obložený chléb
Z vajec natvrdo můžeme udělat klasické obložené chleby na snídani nebo svačinu. Vejce doplníme máslem a různými druhy zeleniny. Výborné jsou k tomu také kousky tuňáka nebo lososa.
Krok 5
Marinovaná vejce
Jestliže je vajec opravdu hodně, můžete si připravit marinovaná vejce podle následujícího návodu: Jak připravit marinovaná vejce
Krok 6
Vejce jako příloha
Vejce můžeme zpracovat jako přílohu k bramborové kaši. Vejce obalíme v mouce, vejci a strouhance a usmažíme ve vyšší vrstvě tuku. Namísto trojobalu můžeme vejce obalit jen v těstíčku z mléka, vajec, soli a mouky.
Krok 7
Skotská vejce
Potřebné suroviny:
4 plátky masa z vepřové kýty, 4 plátky šunky, 4 natvrdo vařená vejce, sůl, na trojobal vejce, mouka, strouhanka
Postup:
Řízky naklepeme, osolíme, poklademe šunkou a celými vejci. Zabalíme, spíchneme kovovou jehlou nebo párátkem a obalíme v trojobalu. Usmažíme na sádle.