jaktak.cz

Jak uvařit pikantní pánev s mletým masem a pečenými bramborami s bylinkovou solí

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Mleté maso jsem jako dítě nesnášela, ale postupně jsem svůj postoj přehodnotila a dnes ho ráda v kuchyni využívám a ráda s ním experimentuji. Tento recept je velice jednoduchý a poměrně rychlý. Pokud opravdu spěcháte, vynechte pečení brambor, které zabere v celém postupu pochopitelně nejvíce času, a podávejte masovou směs pouze s pečivem či topinkami. Ingredience na tento pokrm navíc máte určitě běžně doma, takže jeho příprava nezávisí ani na shánění speciálních surovin. Základem receptu je kombinace mletého vepřového masa se zeleninou, ochucení worcestrem, štiplavost jídlu dodává česnek.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 4 porce:

- 10 středních brambor
- 2 lžíce řepkového oleje
- bylinková sůl (ideálně hrubozrnná)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 mrkev
- 450 g mletého masa (ideálně směs hovězího a vepřového, ale lze použít i pouze libové vepřové)
- 1 malý rajčatový protlak
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 300 ml (hovězího) vývaru
- sůl a pepř
- hrst strouhaného sýra na doplnění

Krok 1

Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory umyjte a i se slupkou je nakrájejte na čtvrtky. Na plech odměřte potřebnou šíři pečicího papíru. Nasypte na něj brambory, pokapejte je rostlinným oleje a posypejte bylinkovou solí.

Krok 2

Zatímco se pečou brambory, začněte s přípravou masa. Cibuli a česnek zbavte slupky, cibuli pokrájejte nadrobno a česnek prolisujte. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Na větší pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte na něm cibuli i česnek.

Krok 3

V dalším kroku k cibuli a česneku přisypte nastrouhanou mrkev a mleté maso, to ze všech stran opečte, trvá to přibližně 5 minut. Jakmile je mleté maso opečené, přidejte na pánev rajčatový protlak, vše důkladně promíchejte a ochuťte worcesterskou omáčkou.

Krok 4

Nakonec maso osolte a opepřete podle chuti a zalijte vývarem, přiklopte a nechte dusit, dokud se z vývaru nevytvoří hustší šťáva. V posledním kroku je ještě potřeba připravit sýr, jeho množství si zvolte podle chuti a nastrouhejte ho najemno. Když je maso měkké a brambory upečené, rozdělte na talíře jednotlivé porce, posypte nastrouhaným sýrem a podávejte. Dobrou chuť.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-pikantni-panev-s-mletym-masem-pecenymi-bramborami-s-bylinkovou-soli.html