jaktak.cz

Jak si levně uvařit zelné flíčky | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si levně uvařit zelné flíčky | recept.  Recept na levné jídlo pochází ze staročeské kuchyně. Zelí je bohaté na vitamin C, který se ani tepelnou úpravou zcela nezničí, jako je tomu u jiných druhů zeleniny. Tepelně upravené zelí přijde asi o 20 % tohoto vitaminu. Pokrm je jednoduchý na suroviny a přípravu, a přestože nevypadá příliš atraktivně, chutná překvapivě dobře. Vyzkoušejte také zelné flíčky.

Co je potřeba

  • 1 malá hlávka zelí (asi kilová)
  • 300 g flíčků
  • 1 cibule
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 ml sladké smetany
  • sůl
  • drcený kmín
  • sádlo

Krok 1

Hlávku zelí očistíme od poškozených listů a vykrojíme košťál. Zelí pokrájíme na drobné kousky – stejně velké jako fleky. Do hrnce dáme vodu, přivedeme ji do varu, přidáme drcený kmín, sůl a vsypeme připravené zelí. Znovu přivedeme do varu, sundáme poklici a vaříme bez ní do poloměkka. Uvařené zelí scedíme.

Krok 2

Podle návodu na sáčku uvaříme fleky. Fleky se prodávají různě velké i třeba zvlněné. Vybereme si podle sebe. Uvařené fleky scedíme, propláchneme a promícháme se lžící oleje, aby se neslepily.

Krok 3

Na sádle nebo jiném tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme do světle žluta. Přidáme ocezené zelí a dusíme doměkka. Po změknutí zelí vmícháme uvařené fleky, zalijeme smetanou a už jen krátce podusíme.

Krok 4

Na pánvičce si na velmi malém množství tuku vypražíme na kostičky nakrájenou slaninu. Slaninou poléváme fleky se zelím až na talíři. Přeji dobrou chuť.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-levne-uvarit-zelne-flicky-recept.html