Jak si připravit bramborový salát s bílými fazolemi | recept
Bramborový salát s bílými fazolemi | recept. Luštěniny byly od nepaměti základem lidové stravy. V současné době nejsou luštěniny příliš oblíbené a jejich spotřeba je velmi nízká. Je to škoda, protože jsou nutričně velmi hodnotné, obsahují vlákninu a řadu prospěšných vitaminů. Následující recept obsahuje kromě jiných ingrediencí i bílé fazole, které v hotovém salátu budou chutnat i zapřisáhlým odpůrcům luštěnin. Vyzkoušejte bramborový salát s bílými fazolemi, budete překvapeni, jak je chutný.
Co je potřeba
- 700 g brambor
- 300 g vařených bílých fazolí
- 200 g šunkového salámu
- 3 sladkokyselé okurky
- 2 natvrdo vařená vejce
- 60 g celeru
- 60 g mrkve
- svazek jarní cibulky
- majonéza
- sůl
- pepř
Krok 1
Nejprve si připravíme potřebné suroviny. Den předem vařené brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky. Syrovou mrkev a celer postrouháme na jemném struhadle. Jarní cibulku nebo pórek nakrájíme na kolečka, okurku rozstrouháme nahrubo a salám s vejci pokrájíme na kostičky.
Krok 2
Všechny připravené suroviny dáme do misky a promícháme. Přidáme uvařené bílé fazole. Doma vařené fazole můžeme nahradit koupenými fazolemi vařenými v páře v konzervě.
Krok 3
Ochutíme majonézu solí, pepřem (můžeme přidat i hořčici a ocet podle chuti) a vmícháme ji do misky s pokrájenými surovinami. Po pečlivém promíchání necháme vychladit a několik hodin proležet. Podáváme jako přílohu nebo svačinu s pečivem.
Krok 4
Výroba domácí majonézy
Domácí majonézu si snadno vyrobíme doma pomocí tyčového mixéru. Do úzké vyšší nádoby dáme 2 žloutky, 150 ml oleje, lžičku hořčice, lžičku octa, sůl a pepř. Mixér postavíme na dno nádoby, zapneme a pomalým pohybem zdviháme nahoru. Celý proces trvá asi 5 sekund a majonéza je hotová. Je důležité, aby nádoba byla jen o málo širší než průměr mixéru. Tento recept koluje po internetu a už mnohokrát jsem jej s úspěchem vyzkoušela.