Jak uvařit krupoto s masem a zeleninou | recept
Krupoto | recept. Krupoto je obdobou klasického rizota, pouze rýže je nahrazena krupkami. Kroupy jsou výživnější než rýže, mají více bílkovin, tuku a vitaminů skupiny B. Obsahují mj. vápník, fosfor a železo. Kroupy před kuchyňskou úpravou přebereme a propláchneme. Tepelná úprava krup je delší, proto je namáčíme, nejlépe přes noc. Při vaření přidáme dvojnásobek vody. Kroupy vaříme s přídavkem tuku, aby se nepřipalovaly. Krupoto si můžete připravit z jakéhokoliv druhu masa. Chutná vždy stejně dobře, kroupy mu dodávají specifickou, velmi příjemnou chuť.
Co je potřeba
- 200 g vepřového masa z kýty (maso můžete zvolit jakékoliv)
- 300 g krupek
- 200 g zeleniny (různé druhy)
- 1 menší cibule
- sůl
- sádlo
- zelená petrželová nať
- sýr na posypání
Krok 1
Kroupy přebereme, propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc namočené. Druhý den vodu slijeme, kroupy osmahneme na trošce sádla, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Během vaření kroupy občas promícháme. Po změknutí je přecedíme a dáme na chvilku stranou.
Krok 2
Libové maso a cibuli pokrájíme na drobné kousky. Na malém množství tuku opražíme cibuli do světležluta. Poté přidáme maso a opečeme ho ze všech stran. Maso osolíme, lehce podlijeme malým množstvím vody a dusíme doměkka.
Krok 3
Připravíme si zeleninu. Zeleninu můžeme zvolit podle svého. Neměla by ale chybět mrkev a celer. Pro úsporu času je možné koupit sáček zmrazené zeleninové směsi. Na obrázku je mražená Jarní směs. Zeleninu pokrájíme na kostičky a osmahneme ji na tuku. Tukem šetříme, není ho potřeba mnoho, zelenina pustí vodu. Pod poklicí zeleninu udusíme doměkka.
Krok 4
Všechny ingredience (maso, kroupy, zeleninu) po změknutí smícháme dohromady. Okořeníme petrželovou natí a případně dosolíme. Ještě vše společně krátce podusíme a můžeme podávat. Hotové krupoto sypeme sýrem a podáváme s naloženou okurkou.
Krupoto lze připravit i z uzeného masa.