Jak upéct strouhankový ovocný koláč | recept
Strouhankový ovocný koláč | recept. Ovocné moučníky jsou oblíbené pro jejich variabilitu. Podle dostupnosti ovoce máme z jednoho základu vždy jiný koláč. Ovoce se dá použít čerstvé, zmrazené i kompotované. Hotový moučník se může ozdobit šlehačkou nebo jen potřít želatinou. Následující recept je pro formu o průměru 25 cm. Máte-li formu větší, nebo chcete-li koláč na plech, znásobte si množství surovin.
Co je potřeba
- 120 g tuku (máslo, Hera)
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 celá vejce
- kůra z poloviny citronu
- 180 g strouhanky
- 1/8 l smetany nebo plnotučného mléka
- ovoce podle chuti a možností
- želatinu
Krok 1
V prvním kroku si do 125 ml smetany nebo polotučného mléka namočíme strouhanku. Necháme ji chvilku stát, aby se nám dostatečně zvlhčila.
Krok 2
V misce utřeme tuk s cukrem. Z vajec oddělíme bílky a žloutky. Bílky odložíme stranou na později a žloutky přidáme do utřeného tuku s cukrem. Vše ušleháme ručně nebo pomocí robota. Místo části tuhého tuku můžeme přidat olej, koláč bude vláčnější.
Krok 3
Z oddělených bílků ušleháme sníh. Nádoba na šlehání sněhu nesmí být mastná, sníh by se neušlehal. Stejně tak musíme být opatrní při oddělování žloutku. I sebemenší kousek žloutku způsobí, že sníh nepůjde ušlehat do správné hustoty. Dobře ušlehaný sníh se při otočení nádoby dnem vzhůru nevyklopí.
Krok 4
V dalším kroku do utřené tukové směsi vmísíme namočenou strouhanku a důkladně těsto promícháme. Do promíchaného těsta přidáme připravený sníh z vaječných bílků. Sníh do těsta vpracujeme překládáním, nikdy ho nemícháme. Těsto by ztratilo na objemu.
Krok 5
Koláčovou formu vyložíme papírem na pečení. Při použití papíru se nádoba nemusí vymazávat a když si necháte kousek papíru delší podle obrázku, snadno koláč vyklopíte. Do formy navrstvíme těsto a poklademe zvoleným ovocem. Těsto je husté, takže ovoce při pečení zůstane nahoře, nepotopí se.
Krok 6
Koláč pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C. Zkusíme špejlí, je-li upečen, těsto se nebude na dřívko lepit. Upečený koláč necháme několik minut na chladném místě a teprve pak ho vyjmeme z formy. Po úplném zchladnutí polijeme želatinou nebo pocukrujeme. Můžeme zdobit šlehačkou.
Kiwi na úvodním obrázku je přidané na již upečený moučník. Některé druhy ovoce je lepší přidat syrové, např. ananas. Kombinace syrového a tepelně zpracovaného ovoce je zajímavá.