Jak připravit kapustové karbanátky s masem | recept
Kapustové karbanátky | recept. Recept na kapustové karbanátky neuvádí přesný rozpis množství surovin. Ty si každý může zvolit podle sebe. Někdo dává více masa, jinému vyhovuje větší množství kapusty. Já volím zlatou střední cestu a poměr masa a zeleniny 50:50. Karbanátky s kapustou jsou oblíbenou variantou klasických karbanátků a kapustu v nich snědí většinou i zapřisáhlí odpůrci této zeleniny. Karbanátky se podávají s bramborem, bramborovou kaší nebo chlebem.
Co je potřeba
- kapusta
- mleté maso
- vejce
- anglická slanina
- strouhanka
- cibule
- česnek
- majoránka
- pepř
- mletá sladká paprika nebo papriková pasta
- na obalení: vejce, hladká mouka, strouhanka
- sádlo na vymazání pekáče
Krok 1
Nejprve si připravíme kapustu. Kapustu očistíme, obereme vnější listy a uvaříme v osolené vodě doměkka. Z uvařené kapusty vymačkáme vodu a pokrájíme ji nadrobno. Necháme vychladnout.
Krok 2
Prorostlejší slaninu nakrájíme na kostičky, vložíme na pánvičku a orestujeme. Až se ze slaniny vypeče tuk, přidáme pokrájenou cibulku a osmahneme ji. Také necháme vychladnout.
Krok 3
Do misky dáme mleté maso, nejlepší je směs hovězího a vepřového. Přidáme vychladlou pokrájenou kapustu, cibulku se slaninou, vejce, koření, sůl a trochu strouhanky na zahuštění. Důkladně rukama propracujeme v hustou hmotu.
Krok 4
V dalším kroku si připravíme samotné karbanátky. Namočenýma rukama z již připravené masovo-zeleninové směsi vytvoříme kuličky (viz ilustrační fotografie). Velikost kuliček si upravíme podle toho, jak velké kapustové karbanátky si přejete mít.
Krok 5
Do misek si připravíme hladkou mouku, rozšlehaná vejce a strouhanku na obalování. Obalování v trojobalu je výhodné, protože karbanátky se nevypečou, tuk a šťáva zůstane uvnitř. Nejprve maso obalíme v mouce, pak lehounce zploštíme a obalíme ve vejci a strouhance. Karbanátky dělejte asi 2,5 cm vysoké.
Krok 6
Plech s vyšším okrajem vymažte vyšší vrstvou tuhého sádla a obalené karbanátky na něj naskládejte. Pečte v troubě při 200 °C. V polovině pečení, když jsou ze spodní strany pěkně zbarvené, karbanátky otočte a dopečte. Při tomto způsobu pečení nejsou hotové karbanátky tak tučné. Další výhodou je příprava většího množství najednou, oproti smažení na pánvi.