Jak upéct vláčnou bábovku s přídavkem brambor | recept
Bábovka s přídavkem brambor | recept. Nabízím recept na netradiční bábovku. Bábovka je netradiční v tom, že se do těsta přidávají vařené strouhané brambory. Bábovka je díky nim krásně vláčná, není suchá a dlouho vydrží. Zkuste si bábovku s přídavkem brambor podle našeho receptu upéct, uvidíte, že nebudete litovat.
Co je potřeba
- 250 g den předem vařených brambor
- 70 ml mléka
- 200 g másla nebo hery
- 180 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 50 g rozinek
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 250 g polohrubé mouky
Krok 1
Oddělíme si z vajec bílky a žloutky. Bílky prozatím odložíme stranou, ušleháme z nich sníh. Žloutky v misce utřeme s tukem a cukrem. Můžete přidat i strouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru. Já s oblibou používám kůru z bio pomerančů, dodá pečivu zajímavou vůni a barvu.
Krok 2
Brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Promícháme je s mlékem a vanilkovým cukrem. Pak je přidáme do utřené směsi a vše důkladně promícháme.
Krok 3
Mouku promícháme s pečivovým práškem. Prášek musí být v mouce rovnoměrně rozptýlen. I tuto směs přidáme do mísy k ostatním utřeným surovinám a promícháme.
Krok 4
Z vaječných bílků si ušleháme tuhý sníh. Sníh je správně ušlehaný tehdy, jestliže z nádoby otočené dnem vzhůru nevypadne. Připraveným sněhem zlehčíme těsto v misce. Vpravíme ho do těsta překládáním, nemícháme, bábovka by nebyla správně nakypřená.
Krok 5
Formu na bábovku si důkladně vymažeme tuhým tukem a vysypeme strouhaným kokosem, strouhankou, mletými ořechy nebo hrubou moukou. Na důkladném vymazání a vysypání hodně záleží, bábovka se pak nelepí na formu a jde pěkně vyklopit.
Krok 6
V dalším kroku si připravené těsto naplníme pomocí lžíce do formy na bábovku, povrch nemusíme nijak zvlášť upravovat a uhlazovat, při pečení se těsto krásně samo vyrovná. Bábovku s přídavkem brambor pečeme přibližně 45 minut při teplotě 180 °C.
Krok 7
Zkusíme špejlí, je-li bábovka upečená (těsto se nelepí na špejli). Bábovku ve formě na několik minut postavíme na chladné místo. Pak vyklopíme, pocukrujeme nebo polijeme čokoládou a můžeme ochutnávat.
Místo rozinek můžete přidat kompotované třešně nebo kandované ovoce.