Jak uvařit cibulovo-pivní omáčku s vepřovým masem | recept
Cibulovo-pivní omáčka s vepřovým masem | recept. Omáčky jsou klasikou české kuchyně a doplňují především různé druhy masa. Všichni známe rajskou, svíčkovou, koprovou a ta, kterou si uvaříme nyní doma bude nejlepší. Nabízím recept na méně obvyklou omáčku s přídavkem piva. Pivo dodá omáčce zvláštní, lehce nahořklou chuť. Je nejlepší až druhý den po uvaření, kdy se navzájem propojí chuť cibule, piva a šťávy z masa. Zmizí také nahořklá příchuť, která je patrná v čerstvě uvařené omáčce. Vyzkoušejte cibulovo-pivní omáčku s vepřovým masem, určitě vám zachutná.
Co je potřeba
pro 2 osoby
- 300 g vepřové pečeně nebo kýty
- 2 velké cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- kmín celý
- asi 200 ml vody
- 150 ml světlého piva
- sádlo nebo olej
- 2 lžíce hladké mouky
Krok 1
Maso omyjeme, osušíme a opečeme v kastrolu na sádle nebo jiném tuku ze všech stran. Cibuli a česnek si nahrubo pokrájíme a přidáme k opečenému masu. Maso osolíme, opepříme a okmínujeme. Cibuli opražíme do světle hnědé barvy.
Krok 2
Zhnědlou cibuli a opečené maso zalijeme trochou vody a piva, pod pokličkou vše dusíme do změknutí masa. Občas maso otočíme a když se vyvaří voda, podlijeme zbylým pivem a vodou.
Krok 3
Když je maso měkké, vyjmeme ho, odložíme na chvilku stranou a šťávu poprášíme hladkou moukou. Mouku rozmícháme, zalijeme vodou, dobře promícháme a vaříme na mírném ohni 15-20 minut.
Krok 4
Nakonec omáčku přecedíme přes síto a případně dosolíme. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a vložíme zpět do omáčky. Podáváme s rýží, vařenými brambory, bramborovým nebo karlovarským knedlíkem.
Použijte jiné, než plzeňské pivo. Pivo z Plzně je v omáčce příliš hořké.