Jak připravit jablečné lívanečky | recept
Jablečné lívanečky | recept. Využití jablek v kuchyni je mnohostranné. Jablka se používají v teplé i studené kuchyni. Tepelná úprava jablka ochuzuje o velkou část vitaminů. Proto na teplé pokrmy vybíráme jablka, která se nehodí ke skladování nebo jablka skladovaná, když jim dochází čas. Nabízím recept na známý moučník vylepšený přídavkem jablek.
Co je potřeba
- 0,5 l vlažného mléka
- 250–300 g hladké mouky
- 20 g krupicového cukru
- 2 žloutky
- 0,5 kostičky droždí
- špetka soli
- 350 g strouhaných jablek
- tuk na pánev
- cukr a skořice na posypání
Krok 1
Nejprve si připravíme těsto. Do vlažného mléka přidáme cukr, sůl a polovinu kostky droždí. Necháme na teplém místě asi 10 minut stát. Pak přidáme žloutky, mouku a vše promícháme. Těsto má být hustější než těsto na palačinky, ale řidší než na bramboráky. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout.
Krok 2
Těsto bude kynout asi tři čtvrtě hodiny. Mezitím si připravíme jablka. Jablka umyjeme a odstraníme jadřince. Na hrubém struhadle je rozstrouháme na nudličky. Jablka nemusíme loupat, stačí rozpůlit nebo pokrájet na čtvrtky a strouhat slupkou nahoru (slupka nám zůstane v ruce). Slupky nevyhazujeme, jsou výborné na jablečný čaj. Stačí je povařit ve vodě a ochutit medem s citronem.
Krok 3
Je-li těsto na lívance vykynuté (zdvojnásobí objem), přidáme rozstrouhaná jablka a pořádně je do těsta zašleháme, aby se rovnoměrně rozptýlily. Takto připravené těsto necháme stát ještě asi 15 minut.
Krok 4
Lívance pečeme buď nasucho nebo na lehce potřené pánvi tukem (použitím mašlovačky). Malou naběračku těsta vlijeme doprostřed pánve a od středu do stran krouživým pohybem vytvoříme pomocí naběračky lívanec. Tloušťku těsta si upravíme po prvním zkušebním vzorku. Po chvilce lívanec otočíme a dopečeme z druhé strany. Hotové lívanečky sypeme skořicovým cukrem. Kdo chce, může si je potřít rozpuštěným máslem.