Jak upéct domácí pivní chléb | recept
Pivní chléb | recept. Chléb patří mezi základní potraviny, které nakupuje každý. V obchodech regály přetékají množstvím druhů a tvarů. Dávno neplatí, že chléb musí mít tvar bochníku nebo veky. Z druhů si můžete vybrat mezi žitným, pšeničným, vícezrnným, žitno-pšeničným, nebo chleby s přísadou ořechů, kyselého zelí a mnoha dalších. Stále více domácností dává, i přes široký výběr průmyslově vyráběného pečiva, přednost pečivu domácímu. Pokud vás láká zkusit si upéct chléb doma, tento recept je právě pro vás. Není nikterak složitý, při dodržení postupu se vždy povede a je velmi chutný.
Co je potřeba
- 0,5 kg žitné, tmavé chlebové mouky
- 0,5 kg pšeničné hladké mouky
- 0,5 l světlého 10° piva
- 1 kostička droždí
- 1 dl vlažné vody
- 3 kávové lžičky kmínu
- 3 rovné kávové lžičky soli
- 1/2 kávové lžičky fenyklu
- 1/2 kávové lžičky anýzu
- trochu piva na potírání chleba při pečení
- hladká mouka na plech
Krok 1
Do mísy si připravíme oba druhy mouky, sůl a koření (kmín, fenykl, anýz). Vše důkladně prosijeme a trochu takto připravené směsi si odložíme stranou (asi čtvrtlitrový hrnek).
Krok 2
Do vlažné vody rozdrobíme droždí a necháme asi 10 minut stát. Pivo si ohřejeme, aby bylo vlažné a spolu s vodou s kvasnicemi nalijeme do mísy k mouce. Dohromady vařečkou vše promícháme a přendáme na pracovní desku, kde do těsta zapracujeme zbytek mouky, odložený v hrnku.
Krok 3
Těsto velmi důkladně promícháme. Opravdu si s těstem pohrajte, ať se chléb podaří. Výsledkem bude vláčné nelepivé těsto. Misku přikryjte utěrkou a dejte na nejteplejší místo v bytě kynout. Těsto nechte kynout minimálně 2 hodiny. Po hodině kynutí ho znovu promíchejte a nechte další hodinu v teple. Vykynuté těsto zdvojnásobí velikost.
Krok 4
V dalším kroku si z vykynutého těsta utvořte bochník nebo veku, dejte na plech vyložený papírem na pečení a posypaný hladkou moukou. Předehřejte si troubu na 230 °C a zatímco se bude trouba nahřívat, chléb bude odpočívat. Mělo by to trvat asi 30 minut.
Krok 5
Chléb před vložením do trouby potřete pivem. Zároveň s chlebem dejte do trouby na dno kastrůlek s vodou. Po 20 minutách teplotu ztlumte na 200 °C a znovu chléb potřete pivem. Po dalších 15 minutách vyjměte kastrůlek s vodou a chléb dopečte. Zkuste asi po hodině pečení špejlí, je-li chléb hotový. Upečený chléb nechte vychladnout na mřížce a krájejte po vychladnutí.