Jak udělat vánočního kubu | recept
Jak udělat vánočního kubu | recept. Tradičním vánočním pokrmem je houbový černý kuba. Připravuje se z krup, někde z krupek, koření a hub. Používají se tvrdší druhy hub, které sušením zčernají (např. hřib modračka nebo křemenáče). V některých rodinách nedají dopustit na stročky, které mají také krásnou černou barvu. Podle tmavých hub dostal tento pokrm své jméno – černý kuba. V současné době se toto jídlo podává i v restauracích a to nejenom na Vánoce. Je totiž velmi chutnou přílohou (např. k pečenému kuřeti). V našem receptu se naučíte, jak si správného kubu, krok za krokem, připravit.
Co je potřeba
- 500 g krupek nebo kroupové lámanky
- 100 g sušených hub
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 kávová lžička kmínu (celý nebo drcený)
- trochu pepře
- majoránka
- sůl podle chuti
- sádlo nebo jiný tuk (sádlo je nejvhodnější)
Krok 1
Houby namočíme nejméně na 3 hodiny do vody. Je výhodné nechat houby namočené přes noc. Stejně tak, použijeme-li krupky, necháme je namočené přes noc. Rychleji se uvaří. Lámanku nenamáčíme, uvaří se rychle. Krupky lámanka jsou pro toto jídlo uvedeny ve starých kuchařských knihách, jídlo z nich má kašovitou konzistenci, která ne každému vyhovuje. Proto se někde používají krupky. Kubu z krupek, alespoň symbolicky, většinou ochutná každý.
Krok 2
Cibuli pokrájíme najemno a dorůžova osmahneme na sádle. Přidáme na kousky pokrájené houby s kmínem a přibližně 10 minut dusíme. Jestliže se voda vyvaří, přidáme trochu vody, ve které se houby máčely.
Krok 3
Po deseti minutách přidáme na pánev kroupy, prolisovaný česnek, sůl a majoránku. Vše důkladně promícháme a ochutnáme. Podle své chuti přikořeníme či osolíme.
Krok 4
Vymažeme si pekáček nebo misku na zapékání. Vymazáváme sádlem. Sádlo k tomuto pokrmu patří, ale zastánci zdravé výživy mohou použít olej. Na sádle jsme smažili cibulku, jídlo si podrží chuť, jakou má mít. Kubu rozetřeme do připraveného pekáčku, uhladíme povrch a dáme do vyhřáté trouby zapéci.
Krok 5
Takto připraveného vánočního kubu zapékáme při teplotě 200 °C až 220 °C do zrůžovění horní vrstvy. Hotového, lehce prochladlého kubu pomocí tvořítka naaranžujeme na talíře a podáváme. Můžeme podávat s kyselou okurkou. Přeji vám dobrou chuť.
Krok 6
Obměnou tohoto jídla je kapr na kubovi. Kapra nakrájíme na porce, vykostíme, obalíme v mouce a osmažíme na sádle. Do pekáče na rozetřeného kubu poklademe porce kapra a zapečeme pod pokličkou.