Jak upéct prolévaný koláč se šlehačkou | recept
Prolévaný koláč se šlehačkou | recept. Tento dezert původně pochází ze Španělska, ale neznamená to, že na jeho přípravu potřebujete cizokrajné suroviny. S tímto receptem si můžete připravit počeštěnou verzi tohoto koláče, kterou zvládnete poměrně snadno. Upečení prolévaného koláče vám nezabere ani příliš času. Jen je třeba počítat s delší dobou na chladnutí a vsakování, bez něhož se nelze obejít. V podstatě se jedná o piškot prolitý několika druhy mléka, doplněný šlehačkovou čepicí. Pojďte vyzkoušet vynikající prolévaný koláč se šlehačkou.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 225 g krupicového cukru
- 115 g másla
- 5 vajec
- 165 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 250 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
- 1 konzerva salka
Na šlehačkovou čepici si připravte:
- 2 kelímky smetany ke šlehání
- 5 kostiček hořké čokolády
Krok 1
S časovým předstihem si vyndáme máslo z lednice a necháme ho změknout. Připravíme si hlubší mísu, v níž můžete šlehat. Do mísy dáme změklé máslo a přisypeme potřebné množství cukru. Společně je pak vyšleháme do pěny. Po jednom do máslového krému rozklepáváme vejce a zašleháváme tak, aby měl krém hladkou konzistenci.
Krok 2
Mouku prosejeme a přisypeme kypřicí prášek. Postupně ji přidáváme do připraveného základu těsta a promícháváme tak, aby se nevytvořily hrudky. Pro lepší zpracování těsta můžeme použít ruční mixér.
Krok 3
V dalším kroku si předehřejeme troubu na 180 °C a připravíme pekáč. Ten poklademe pečicím papírem nebo ho vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto vlijeme do formy a důkladně uhladíme povrch. Koláč pečeme přibližně 30 minut.
Krok 4
Po upečení necháme piškotový korpus dostatečně vychladnout a mezitím si připravíme mléčnou směs na prolití koláče. Do mísy odměříme množství plnotučného mléka a přidáme celou konzervu salka. Následně vše společně vymícháme dohladka.
Krok 5
Mléčnou směs vylijeme na vychladlý korpus, přetáhneme ho potravinářskou folií a necháme v chladu vsáknout všechnu tekutinu. Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha a pomažeme jí korpus. Čokoládu nastrouháme najemno a ozdobíme jí povrch koláče. Prolévaný koláč spolu se šlehačkovou čepicí necháme ještě chvíli chladit, poté podáváme nakrájený na řezy.